Проблемним банкам установили планку — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Проблемним банкам установили планку

2918
Прем'єр-міністр Юлія Тимошенко повідомила, що уряд і Нацбанк дійшли згоди в питанні щодо рекапіталізації банків, які постраждали від кризи. Глава Кабміну оголосила головні критерії, за якими обиратимуться такі фінустанови.
"Це все системні банки першої категорії, у яких уведена тимчасова адміністрація", - повідомила Тимошенко під час брифінгу за підсумками екстреного засідання уряду у вівторок. При цьому прем'єр-міністр послалася на спільний проект постанови Кабміну і Нацбанку.
Два щасливчики
Прем'єр-міністр не уточнила, які саме фінустанови вона мала на увазі. Справа в тому, що, відповідно до закону "Про банки і банківську діяльність", "системним", а точніше "системотворчим" є "банк, зобов'язання якого становлять не менше 10% від загальних зобов'язань банківської системи". Зараз такому визначенню може відповідати тільки одна фінустанова - найбільший у країні ПриватБанк (за даними НБУ, на 1 січня 2009 року частка його зобов'язань у загальній структурі становила 9,9%).
Також не до кінця зрозуміло, що мала на увазі Тимошенко під "першою категорією банків", адже відповідно до класифікації НБУ, усі банки діляться на чотири групи: найбільші (на 1 січня їх 18), великі (20), середні (24) і дрібні (120).
"Думаю, прем'єр-міністр мала на увазі першу групу банків, так як саме вони є найбільшими і на них лягає велика соціальна відповідальність", - припускає член ради Нацбанку Василь Горбаль.
Виходячи з вищевказаних визначень і з огляду на те, що рекапіталізованими можуть бути тільки банки з тимчасовою адміністрацією, можна зробити висновок, що держава готується зайти в капітал поки всього двох фінустанов: банку "Надра" і Укрпромбанку.
Однак напередодні перший замглави НБУ Анатолій Шаповалов повідомив, що НБУ готовий рекомендувати Кабміну для рекапіталізації вже сім банків, у числі яких банк "Надра" і Укргазбанк. Крім всіх цих установ, допомогу держави попросили банк "Київ", Родовід Банк, банк "Фінанси та Кредит" та Імексбанк. За підрахунками тимчасових адміністраторів банку "Надра" і Укрпромбанку, на їх рекапіталізацію знадобиться 5 мільярдів і 3,5-7 мільярдів гривень відповідно. Усього на входження держави в капітал проблемних банків у держбюджеті передбачено 44 мільярди гривень.
Вихід є
Що буде із проблемними банками, які опинилися нижче установленої Кабміном планки, прем'єр-міністр не повідомила. Фактично в таких фінустановах залишається всього два варіанти: або йти на злиття з більш успішними банками, або чекати, коли в іноземних інвесторів знову прокинеться інтерес до вітчизняної банківської системи.
"Перший варіант - більш реальний, - вважає тимчасовий адміністратор Родовід Банку Віктор Кравець. - Антикризові заходи НБУ істотно полегшили процес злиття. Зараз, наприклад, оголосити про збори акціонерів можна всього за три дні до самих зборів, тоді як до кризи цей період становив аж 45 днів".
Однак Василь Горбаль радить не поспішати впадати у відчай банкам, яким, відповідно до заяви Тимошенко, не варто розраховувати на допомогу. "Поки ніякого спільного проекту постанови оприлюднено не було. Так що давайте почекаємо конкретики", - говорить банкір.
Володимир Верб'яний
За матеріалами:
Діло
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас