"Ъ": Нацбанк змінив схему роботи на міжбанку — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

"Ъ": Нацбанк змінив схему роботи на міжбанку

Валюта
4609
Інформагентства повідомили про реєстрацію 8 квітня в Мінюсті постанови НБУ №108, яка набуде чинності 18 квітня. Документ обмежує кількість банківських інструментів для роботи на валютному ринку. Так, НБУ заборонив банкам купувати та обмінювати іноземну валюту для формування резервів під можливі втрати по клієнтських кредитах і купувати валюту вище встановлених лімітів валютної позиції. НБУ дозволив проводити ці операції лише "за умови настання терміну виконання зобов'язань". При цьому банки не зможуть кредитувати один одного у валюті.
Регулятор також заборонив купувати валюту за індивідуальними ліцензіями НБУ для інвестицій за кордон – резиденти повинні виконувати свої зобов'язання за рахунок власних валютних коштів, а не куплених на міжбанку або залучених у формі кредиту. До 1 січня 2010 року НБУ заборонив банкам робити спотові (що передбачають постачання валюти на наступний робочий день після дня укладання договору) і форвардні (постачання валюти пізніше, ніж на другий робочий день після укладання договору) операції. Банки зможуть купити іноземну валюту для погашення зовнішнього кредиту лише в тому обсязі, у якому вони продавали залучену від зовнішніх кредиторів валюту на міжбанку.
Банкіри вважають, що НБУ в такий спосіб бореться за зниження тиску на гривню. "Ця постанова стала планомірним продовженням політики Нацбанку зі зміцнення гривні, - відзначив скарбник найбільшого іноземного банку. - Прийняті постанови №107 і №109, які змусять банки продати з валютної позиції близько $2,5 млрд. Тільки тепер стало зрозуміло, що регулятор приберіг наостанок – урізав останні лазівки". "Чисто спекулятивні атаки на курс Нацбанк значно ускладнив, але він і різко ускладнив перетікання грошей з безготівкового ринку на готівковий", - додав директор казначейства "Дочірнього банку Ощадбанку Росії" Дмитро Золотько.
Банкіри уточнюють, що термін "спекуляція" може застосовуватися до банків, тільки якщо вони мають інсайдерську інформацію, а якщо ні, то валютні операції законні.
Великою проблемою з 18 квітня експерти називають купівлю валюти для дострокового виконання таких зобов'язань перед нерезидентами, як погашення єврооблігацій і синдикованих кредитів.
"Тепер не можна нічого купити в позицію, і тому може бути більше дефолтів по зовнішніх боргах банків", - обурюється начальник управління валютно-фінансових операцій одного з банків. Директор казначейства іншого іноземного банку більш категоричний: "НБУ піддає банки великому валютному ризику, який боляче вдарить у випадку різкого ослаблення гривні, що досить реально, дивлячись на попередні стрибки. На такі ризики може йти спекулянт, але ніяк не регулятор, який повинен піклуватися про стабільність банківської системи".
Руслан Чорний
За матеріалами:
Коммерсант-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас