НБУ встановив більш жорсткі правила проведення валютних операцій на міжбанку — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

НБУ встановив більш жорсткі правила проведення валютних операцій на міжбанку

Кредит&Депозит
1134
Національний банк України встановив більш жорсткі правила проведення валютних операцій на міжбанківському валютному ринку. Відповідна постанова "Про внесення змін до деяких нормативно-правових актів Національного банку України" була зареєстрована Міністерством юстиції 8 квітня.
Постанова, зокрема, передбачає введення до 1 січня 2010 р. заборони на здійснення суб'єктами міжбанківського валютного ринку валютних операцій з купівлі-продажу іноземної валюти за гривні на умовах "спот". Крім того, резидентам забороняється проводити валютні операції з купівлі-продажу іноземної валюти або банківських металів на умовах "форвард".
Постанова Нацбанку також передбачає заборону на покупку і обмін іноземної валюти на міжбанківському ринку з метою формування резервів під заборгованість в іноземній валюті для відшкодування можливих втрат за кредитними операціями. Крім того, НБУ заборонив купувати валюту на міжбанківському валютному ринку для забезпечення договорів з операцій купівлі-продажу цінних паперів українських емітентів.
Керівник казначейства одного з найбільших українських банків, коментуючи нововведення НБУ, заявив РБК-Україна: "Я не бачу в цьому проблем для реального ринку. Це скоріше стосується яких-небудь бухгалтерських проводок".
Відзначимо, що останні декілька тижнів Нацбанку вдається тримати стабільний курс гривні за рахунок проведення валютних інтервенцій. Стабільність національної валюти є однією з основних умов надання Україні другого траншу кредиту МВФ.
Нагадаємо, минулого тижня НБУ видав ухвалу, згідно з якою комерційні банки зобов'язані вже з першого кварталу 2009 р. показувати в своїй звітності дані про валютні кредити юридичним і фізичним особам, а також дані про кошти в інших банках в іноземній валюті. Крім того, НБУ зобов'язав давати повну розбивку за залученими депозитами в іноземній валюті - раніше банки надавали лише консолідовані дані в гривневому еквіваленті.
За матеріалами:
РБК-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас