П'ятий пішов — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

П'ятий пішов

10881
Страховики залишають Моторне (транспортне) страхове бюро (МТСБУ), не бажаючи займатися високозбитковим видом страхування. За останні півроку вже п'ять компаній залишили МСТБУ.
Статистика за перші два місяці 2009 р. виявилася для страховиків жалюгідною. Обов'язкове страхування цивільної відповідальності автовласників, на зростання якого після введення підвищених штрафів розраховували всі страховики, пішло на спад. За два місяці кількість укладених договорів і отриманих премій знизилася на 14% (отримано 239,7 млн. грн.). Хоча страховики не сумують, адже лютий виявився куди кращим від січня, коли платежі по ЦВ впали на чверть.
"Контроль над наявністю полісів на дорогах все-таки здійснюється, тому люди купують страховку. От у листопаді, коли ввели підвищені штрафи, не всі купили поліс, саме вони зараз і страхуються. Якщо в листопаді ми продали 17 тис. полісів, то в лютому - 13 тис. Є спад, але не критичний", - відзначає Олександр Сосіс, голова правління СК "АСКА".
Проте цікаво, що разом з падінням платежів стали знижуватися і виплати по автоцивілці. Так, якщо в січні 2009 р. зростання виплат склало 53% до аналогічного періоду 2008 р., то в лютому темпи знизилися до 43%. Таку поведінку цілком можна пояснити затягуванням страхових відшкодувань. Компанії нарікають на банки, у яких зависли їхні депозити, і придумують різні відмовки, щоб не платити вчасно.
Правда, багато СК намагаються зіграти на виплатах як на конкурентній перевазі, декларуючи виплату протягом п'яти-десяти днів після одержання всіх необхідних документів (правда, у тому випадку якщо немає претензій іншої сторони ДТП і суперечок відносно розміру відшкодування).
Незважаючи на збільшення розміру середньої виплати (залежить від вартості нормо-годин СТО і курсу валют при купівлі імпортних запчастин), деякі страховики не поспішають відмовлятися від демпінгу. "Частина компаній з метою збереження обсягів бізнесу активно демпінгує, пропонуючи, за деякою інформацією, тарифи для юридичних осіб за договорами ОСАЦВ на 20-43% нижчі від мінімально встановлених тарифів. Враховуючи принцип колективної відповідальності всіх членів МТСБУ шляхом колективного формування страхових резервів, демпінг окремих страховиків несе реальну загрозу нестачі коштів для майбутніх відшкодувань із боку МТСБУ за неплатоспроможних членів", - побоюється Олександр Філонюк, президент Ліги страхових організацій (ЛСОУ).
Ще однією новиною для ринку автоцивілки виявилося виключення із числа учасників МТСБУ СК "Галактика". За останні шість місяців це вже п'ята компанія, що залишила з різних причин МТСБУ. Раніше були виключені СК "Астарта", "Саламандра-Лтава", "Авіоніка" і "Континент". Законом про автоцивілку і статутом МТСБУ встановлено, що порушення строків оплати внесків і здійснення відрахувань у фонди МТСБУ протягом двох місяців позбавляє страховика статусу члена МТСБУ. Загальний розмір заборгованості компанії перед бюро на 1 квітня склав 101,5 тис. грн. При цьому при позбавленні членства компанія не має права укладати нові договори, але виконує зобов'язання за чинними.
У МТСБУ заявляють, що поки нових претендентів на виключення з бюро немає. "Якщо компанії будуть затримувати платежі в наші фонди, які вони зобов'язані платити за законом, вони самі себе усунуть із цього процесу. Час від часу в СК бувають затримки в оплаті, але вони не тривають довше, ніж передбачає закон. Коли проходить два місяці, ми просто повідомляємо компанії про виключення", - пояснив Володимир Романишин, президент МТСБУ.
З керівництвом СК "Галактика" не вдалося зв'язатися. Але за інформацією "і", голова правління СК Максим Удовиченко перебував за кордоном на переговорах з потенційними покупцями компанії. На ринку ходять чутки, що компанія вже більше півроку шукає покупця, щоправда, у переговорах, що тривали влітку 2008 р. з німецькими страховиками, каменем спотикання виявлялася ціна компанії.
За матеріалами:
Экономические Известия
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас