Заправники розраховують на преміальні — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Заправники розраховують на преміальні

Енергетика
1033
Цінова дистанція між преміальними видами бензинів і традиційним А-95 українського стандарту на стелах низки українських автозаправок помітно скоротилася
Даний хід спрямований на пожвавлення неабияк просілих продажів поліпшеного палива.
До кінця минулого тижня трейдери переглянули свою цінову політику, у результаті чого вартість бензину А-95 укрстандарту наблизилася до палива євростандартів. Якщо раніше цінова різниця між цими позиціями пального становила, за спостереженнями експертів, близько 50-60 коп./л, а в мережі Shell досягала і 1 грн./л, то зараз цей зазор скоротився до 20-30 коп./л. Таке скорочення цінової дистанції стало можливим після того, як вартість українського палива А-95 підскочила на 2% (додавши в середньому 16 коп./л), а преміального бензину - лише на 0,3%.
Учасники ринку пояснюють поточну тенденцію прагненням наростити продажі преміальних бензинів: "Це логічний маркетинговий хід. Ми очікуємо пожвавлення продажів цього палива", - відзначає комерційний директор "УТН-Схід" (мережа АЗС під брендом "Укртатнафта") Віталій Леончук. Нагадаємо, що обсяги роздрібної реалізації бензинів упали в середньому на 15-20%, а дизпалива - на всі 30%. Але в той час як споживчий інтерес до вітчизняного високооктану (А-92, А-95) залишився майже без змін, попит на дорогі преміальні бензини відчутно ослаб, через падіння платоспроможності населення в період фінансово-економічної кризи.
Тим часом за останні два-три роки частка високооктанових бензинів у структурі споживання зросла майже у два рази, а кількість пропозицій преміальних марок - бензинів, що продаються на АЗС і позиціонуються як європейські, виросла в шість-сім разів. У результаті на реалізацію преміальних бензинів в окремих операторів стала припадати помітна частина виторгу. "У нас частка преміальних бензинів у загальному обсязі прокачувань, без урахування євродизеля, становить близько 20%", - констатує пан Леончук. "Звичайно, у кожному регіоні ситуація відрізняється, але в середньому на частку Pulls 95 (брендове паливо мережі АЗС "ОККО") припадає до 40% від усіх продажів 95-го бензину", - говорять у відділі маркетингу "Концерну "Галнафтогаз".
Втім, у скорочення цінової дистанції є й інші причини. Зростання вартості нашого бензину А-95 у такому розмірі викликане не тільки поновленням у березні збільшення цін на нафтопродукти в Середземноморському регіоні (зокрема, бензин А-95 за місяць виріс на 11% - з $405 до $452/т), адже в такому випадку пропорційно підтяглася б і вартість преміальних палив.
А й спробою роздрібних операторів уникнути підвищення цін на найменш затребуване зараз дизпаливо, яке також додало в ціні на зовнішніх ринках (на євромайданчиках ціна на ДП із вмістом сірки 0,2% виросла за березень на більш ніж 23% - з $333 до $411/т). У підсумку п'ятничний стрибок роздрібних цін практично обійшов стороною дизпаливо, що експерти пояснюють поновленням дотаційної політики трейдерів: "Для підтримки попиту на дизпаливо автозаправні компанії продовжують практику дотацій низьких цін на нього за рахунок вартості бензинів, попит на які з боку населення поки залишається стабільним", - резюмують експерти консалтингової групи "А-95".
На думку аналітиків ринку, спостережуване скорочення дистанції між вартістю бензину А-95 укрстандарту і преміальних бензинів - виправданий крок з боку трейдерів, який незабаром буде оцінений споживачами. "Це відповідає європейській практиці, де ціновий зазор між подібними марками палив коливається на рівні 3-5 центів", - вважає директор консалтингової групи Сергій Куюн.
За матеріалами:
Экономические Известия
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас