Банки програють на публіці — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Банки програють на публіці

Казна та Політика
2273
Котирування єврооблігацій українських банків показують, що незважаючи на приїзд місії МВФ, іноземні інвестори стали із ще більшим побоюванням ставитися до публічних боргів вітчизняних банків
Єврооблігації деяких продаються із прибутковістю до 300%, що говорить про високу ймовірність проблем з їх погашенням.
Вартість єврооблігацій показує надійність наших емітентів з боку закордонних інвесторів. Якщо облігації продаються з дисконтом, це сигнал, що емітенту інвестори не довіряють і намагаються позбутися його цінних паперів. Чим вища прибутковість по єврооблігаціях, тим вища ймовірність дефолту емітента. Після першого банківського дефолту по зовнішньому боргові, який допустив банк "Фінанси та Кредит", не розрахувавшись вчасно за синдикованим кредитом в розмірі $70 млн., котирування єврооблігацій українських банків почали динамічно змінюватися.
Якщо раніше прибутковість паперів, що котируються на біржі, залежала, скоріше, від суб'єктивних настроїв інвесторів і строків погашення, то зараз власники паперів стали більш чітко розділяти їх на дохідні, високоризикові і проблемні. До дохідних паперів сьогодні можна віднести всі випуски, які погашаються в найближчий час.
"Інвестори готові продавати короткі папери з великою ефективною прибутковістю до погашення, тому що все вже вичавили з них", - пояснює виконавчий директор ФГ "Консалтинг і Інвестиції" Дмитро Піддубний. Справа в тому, що абсолютна прибутковість таких облігацій невелика, тому що дохід буде отриманий тільки за проміжок між покупкою бонда і його погашенням. У річному відношенні хоч і виглядає значно, але насправді вона невелика.
Саме цим пояснюються досить низькі котирування облігацій українських банків у системі Reuters з погашенням у найближчі дати (папери Альфа-Банку з погашенням у травні обіцяють інвесторам близько 116% річного доходу). У той же час, папери Альфа-Банку з погашенням в 2011 р. на вторинному ринку можуть принести інвесторові близько 30% річної прибутковості. Аналогічну прибутковість принесуть інвесторам папери УкрСиббанку з погашенням в 2011 р., що обертаються на вторинному ринку.
Премії, які пропонують інвесторам папери банків з українським капіталом, набагато вищі. При цьому з котирувань єврооблігацій можна зробити висновки про те, від яких банків інвестори точно очікують виконання зобов'язань, а в платоспроможності яких сумніваються. Так, євробонди ПриватБанку з погашенням в 2012-му і 2016 р. котируються зараз на біржах з 41% і 60% річних прибутковості відповідно. Облігації банку "Пiвденний" з погашенням в 2010 р. котируються із прибутковістю близько 78%.
"Інвестори дуже чітко розділяють українські фінансові установи на такі, що мають материнську підтримку з боку міжнародної фінансової групи або держави (Укрексімбанк) та інші. Котирування багатьох банків з українським капіталом суттєво перевищують 100% і свідчать про недовіру інвесторів до платоспроможності позичальників по цих облігаціях", - вважає старший аналітик Astrum Investment Management Сергій Фурса.
До підозрілих паперів, судячи з котирувань, інвестори відносять бонди банку "Фінанси та кредит" з погашенням в 2010 р. (прибутковість до 315%), а також близькі за строками бонди банку "Надра" ( до 274%) і "VAB Банку" ( до 252%). При цьому "Фінанси та кредит" не змогли в повному обсязі погасити синдиковану позику на $70 млн., а "Надра" почав роботу з реструктуризації зовнішніх боргів.
Значні дисконти по паперах "ВіЕйБі Банку" також можуть указувати на підозри інвесторів у складностях зі сплатою зовнішніх зобов'язань. У самому банку стверджують, що ці побоювання безпідставні. "Якщо звернутися до котирувань в Bloomberg за останні два робочі дні, то середньоарифметична прибутковість за ціною продажу єврооблігацій "ВіЕйБі Банку" становить 180,5%", - говорить начальник управління фінансових інститутів і міжнародного фінансування Віктор Дума.
Турса вважає, що сам факт низьких котирувань на вторинному ринку - це результат впливу багатьох факторів, у тому числі і ризиків банківської системи, макро- і політичної ситуації в країні. Низькі котирування на вторинному ринку не мають прямого впливу на банки. "Ринок єврооблігацій зараз малоліквідний. Більш активно операції проводяться з великими випусками - понад $200-500 млн., а по випусках близько $100 млн., як у нас, реальні угоди одиничні", - говорить Дума.
Експерти вважають, що котирування досить добре розкривають ставлення інвесторів до паперів, а будь-який дефолт по публічних боргах українських банків дуже боляче вдарить по всьому фінансовому сектору і викличе нову хвилю проблем у банківській системі. "Якщо відбудеться хоча б один дефолт по єврооблігаціях, цей ринок буде надовго закритий для українських банків. Банк, який не зміг сплатити публічний зовнішній борг, буде зазнавати серйозні проблеми усередині України - через зростання недовіри вкладників і контрагентів", - говорить Дмитро Піддубний.
За матеріалами:
Экономические Известия
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас