"Ъ": Верховна рада розширює прохід — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

"Ъ": Верховна рада розширює прохід

1279
Народні депутати Владислав Каськів ("Наша Україна-Народна самооборона"; НУНС), Юрій Мірошниченко (Партія регіонів), Андрій Шевченко і Євген Суслов (обидва БЮТ) представили проект закону "Про вибори у Верховну раду України". Документом пропонується закріпити двопроцентний бар'єр для проходження партій і блоків у Раду і забезпечити "гарантоване проходження в парламент перших п'ятірок партій, що подолали бар'єр". Вибори пропонується проводити за відкритими списками у багатомандатних округах з розрахунку 8-12 депутатів від кожного регіонального округу. Відповідно до законопроекту, право висування кандидатів мають лише партії. "Для того, щоб стати депутатом, потрібно набрати прохідну квоту в окрузі і партія повинна подолати бар'єр", - говориться в пояснювальній записці до законопроекту.
Один з авторів документа – Андрій Шевченко – учора заявив, що поява подібної ініціативи не пов'язана з можливими достроковими виборами в парламент. "Зараз у повітрі витають розмови про дострокові вибори, - сказав він. - Цей законопроект і наша сьогоднішня заява не спрямована ні на те, щоб ці вибори наблизити, ні на те, щоб їх відкласти". У свою чергу Юрій Мірошниченко запевнив, що одна із цілей проекту закону – дати можливість потрапити в парламент "системним партіям", здатним подолати двопроцентний бар'єр.
"Під час підготовки законопроекту серед членів робочої групи були досить серйозні дискусії щодо прохідного бар'єра, - розповів пан Мірошниченко, додавши, що автори "не хотіли потурати технологічним політпроектам, створеним спеціально під вибори". - Якщо подивитися на результати останніх виборів і на соціологію, то видно, що такі сили (технологічні.- ред.) не набирали 2%. У той же час партії, що працюють системно протягом багатьох років, цей бар'єр долали або були до нього близькі. Тому ми хочемо, щоб у парламенті були представлені носії всіх поглядів".
Відзначимо, що за результатами останнього соціологічного дослідження, проведеного Центром ім. Разумкова, крім партій і блоків, представлених зараз у Раді, певні шанси подолати двопроцентний бар'єр мають ВО "Свобода", за яке готові проголосувати 2,4% виборців, Прогресивна соціалістична партія України (ПСПУ) – 1,6% і Соцпартія – 1,4%.
"Насамперед вони (представники фракцій ПР, БЮТ і НУНС.- ред.) думають про себе! - заявила Ъ голова ПСПУ Наталя Вітренко і відзначила, що "зменшення прохідного бар'єра – це, безумовно, позитив". - На жаль, у цих трьох політичних сил зараз ще не 2%, але тенденція невблаганна, і їх рейтинги катастрофічно падають".
У Соцпартії теж підтримали пропозицію ПР, БЮТ і НУНС, відзначивши, що з ними давно настав час домовлятися. "Представники трьох парламентські монстрів нарешті зрозуміли, що серед депутатів повинно бути менше секретарок, охоронців і шоферів, а більше представників менших партій, які можуть створити здорову конкуренцію, - сказала глава центральної контрольної комісії Соцпартії Валентина Семенюк-Самсоненко. - Ініціатива, безумовно, позитивна. Представники непарламентських партій серйозно представлені в регіонах, і цим монстрам доведеться з нами співробітничати".
Втім, той факт, що авторами законопроекту є представники трьох найбільших фракцій парламенту, ще не означає, що документ буде прийнятий негайно.
"Зараз у Верховній раді зареєстровано кілька законопроектів щодо зміни виборчої системи, і наш варіант ще може кардинально змінитися, - сказав Юрій Мірошниченко. - Якщо в остаточному варіанті закону будуть враховані думки всіх фракцій, тобто всі шанси прийняти його ще на цій сесії".
Валерій Кучерук
За матеріалами:
Коммерсант-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас