Ріелтори підробляють візниками — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Ріелтори підробляють візниками

Нерухомість
4382
Станом на початок квітня в Києві працювало лише 60 ріелторських компаній. Навесні минулого року на ринку нерухомості в столиці діяло 1200 таких фірм. У цілому ж в країні, за інформацією Спілки фахівців з нерухомості України, кількість активних ріелторів з початку кризи скоротилася на 90%.
Причина такої тенденції - різке зниження (більш ніж на 70%) кількості угод купівлі-продажу нерухомості та обвал цін, від рівня яких прямо залежить заробіток ріелторів.
Додатковий прибуток
За інформацією "Дела", навіть ті компанії, яким вдалося вижити, зараз не обмежуються класичним набором послуг ріелтора. Приміром, на ринку з'явилися такі забуті послуги, як лізинг або тривала розстрочка на покупку житла терміном до 30 років.
Більше того, за словами директора ріелторської компанії "Траєкторія" Ірини Головневої, деякі агентства зараз практикують виведення договорів, за якими житло може дістатися новому власникові за ціною набагато нижчою від ринкової за умови, що він буде доглядати за, зазвичай, літнім і самотнім власником квартири.
Аналітик компанії "Планета Оболонь" Михайло Полинцер розповів, що після припинення видачі іпотечних кредитів банками і падіння попиту на житло агентство вирішило сконцентрувати свою діяльність на оренді, а також послузі з обміну житла.
За словами віце-президента Асоціації фахівців з нерухомості (ріелторів) України Олександра Бондаренка, зараз багато компаній почали надавати юридичні послуги, зокрема роз'яснювати клієнтам, як "боротися" з колекторами. Як розповів один із гравців ринку, прибуток зараз приносить і надання колекторських послуг.
Підробляє додатковими послугами і компанія "Альянс"Брок". "Ми паралельно почали займатися перевезенням меблів. Ця послуга користується популярністю як при продажі квартир, так і при оренді. Крім того, ми відкрили цех з виробництва корпусних меблів", - зізнався генеральний директор "Альянс"Брок" Андрій Сокур.
Що ж до комісійних, які агентства беруть за свої основні послуги, то вони значно не змінилися і становлять залежно від роботи 3-5%. "Ми дотримуємося тієї думки, що комісійні повинні залишатися на тому ж рівні, що й раніше. По-перше, потім дуже складно буде повернутися до нинішнього рівня, а по-друге, зараз набагато більші витрати на просування своїх об'єктів", - пояснює Головнева.
Не змінилася ставка комісії і в "Планети Оболонь" - вона також бере 5%. Аналітик компанії відзначає, що зараз важливу роль у роботі агентства відіграє реклама, зокрема й інформаційні портали в Інтернеті. Тому компанії не скорочують і цю статтю витрат.
Оптимізація витрат
У цілому в столичних агентствах нерухомості, які продовжують працювати, скорочення склало близько 30-40% співробітників. Найчастіше в ріелторських фірмах скорочують адміністративний персонал.
"У нашій компанії частину співробітників з відділу комерційної нерухомості, де зараз немає угод, ми перевели у відділ житла. При цьому в нас фахівці з комерційної нерухомості перебувають на ставці, а з житла - на відсотках від кількості угод. Для того, щоб вони могли зводити кінці з кінцями, вони активно займаються питаннями оренди", - говорить Головнева. Вона переконана, що в такий спосіб компанії вдасться втримати цінні кадри і після кризи вона швидше ввійде в робоче русло.
Михайло Полинцер розповів, що зараз в "Планеті Оболонь" працює близько 100 людей. При цьому до кризи штат був більший приблизно на 40%. За його словами, через скорочення кількості угод на ринку частина співробітників пішла сама, ще частина була звільнена. Також для оптимізації витрат компанії був закритий дорогий орендований офіс у центрі Києва, на вулиці Костьольній.
Щоб не втратити цінних співробітників, але одночасно заощадити на них гроші, деякі компанії переводять їх на роботу в домашніх умовах.
"Первинка" не у фаворі
Що ж до первинного ринку нерухомості, то більшість опитаних ріелторів заявила, що зараз працювати із цим сектором практично неможливо. "У клієнтів підірвана довіра до будівельних компаній. Тому, знявши гроші з депозитів, люди воліють інвестувати їх у вже готові об'єкти", - відзначає Андрій Сокур.
На думку президента Спілки фахівців з нерухомості України Олександра Рубанова, криза на ринку ріелторських послуг буде тривати ще протягом двох років. За цей час із ринку відсіється ще частина дрібних компаній. "Тим, хто пішов з ринку, буде дуже складно повернутися, тому що за такий проміжок часу втрачається контактна база, довіра клієнтів, а відновити все це дуже важко", - говорить він.
У Луганську середня вартість однокімнатних і двокімнатних квартир упала більш ніж на 45%. У Рівному вартість однокімнатних квартир за I квартал 2009 знизилася в середньому на 9%. Так, сьогодні вартість квадратного метра в цьому місті коливається в межах 825-1103 доларів за квадратний метр, зниження ціни на двокімнатні квартири склало від 19 до 34%, (729-1094 долара за квадратний метр), трикімнатних - від 66% до 71% (677-1484 доларів за квадратний метр).
Анна Дьяконова
За матеріалами:
Діло
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас