МВФ задобрять меморандумом — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

МВФ задобрять меморандумом

815
Україна перепише меморандум з Міжнародним валютним фондом. Цей документ був підписаний між сторонами в листопаді 2008 року. У ньому прописувалися умови виділення Києву кредиту на 16,5 мільярди доларів. Домовленість про зміну меморандуму була досягнута вчора на нараді, яку президент Віктор Ющенко провів із прем'єр-міністром, спікером і представниками місії МВФ в Україні.
Як повідомив перший заступник Секретаріату президента Олександр Шлапак, зараз у розпорядженні адміністрації президента перебуває попередній варіант нового меморандуму. Остаточний текст буде складений і погоджений протягом найближчих 3-5 днів.
За інформацією "Дела", у ньому українська влада частково продублює вимоги щодо збалансування бюджетів НАК "Нафтогаз України" і Пенсійного фонду. Ці законопроекти, разом з антикризовим пакетом, будуть внесені на розгляд у Верховну Раду вже сьогодні. Крім цього, документ буде містити новий, чітко прописаний механізм рекапіталізації банків. Нині чинний порядок викликав дорікання у Валютного фонду. Нова ж процедура повинна бути розроблена Кабміном і Нацбанком під час консультацій із МВФ.
Шлапак допускає, що в результаті підписання нового меморандуму вирішення питання про другий транш може відбутися вже в десятих числах травня. Крім того, у Секретаріаті не виключають, що Фонд може розглянути можливість надання відразу 2 і 3 траншів. Раніше таке припущення висловила прем'єр Юлія Тимошенко.
Тим часом питання продовження програми МВФ stand-by з надання кредиту у розмірі 16,5 мільярди доларів усе ще під загрозою зриву. "Ми досить суттєво просунулися вперед по наших дискусіях", - заявила вчора глава місії МВФ в Україні Джейла Пазарбазіоглу. У той же час вона відзначила, що багато в чому рішення Фонду буде залежати від сьогоднішнього голосування у Верховній Раді. На порядку денному - антикризові заходи уряду. Представник опозиції Микола Азаров уже заявив, що Партія регіонів не стане голосувати за антикризові законопроекти, якщо там не будуть враховані її вимоги.
Ольга Джелебова
За матеріалами:
Діло
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас