Прямі закупівлі газу в "Газпрому" дозволять хімзаводам України зекономити в 2009р 60 млн дол. — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Прямі закупівлі газу в "Газпрому" дозволять хімзаводам України зекономити в 2009р 60 млн дол.

Енергетика
242
Українські виробники азотних добрив, одержавши можливість закуповувати природний газ прямо у видобувників, найімовірніше, налагодять співробітництво з російським "Газпромом", вважає аналітик інвесткомпанії "Сократ" Дмитро Хорошун.
Як відзначив аналітик в інтерв'ю агентству "Інтерфакс-Україна", прямі закупівлі газу дозволять виробникам міндобрив одержати реальну економію коштів.
Так, для аналізу Хорошун взяв середню, за оцінками українського уряду, на 2009 рік вартість тисячі кубометрів газу на кордоні Україна-Росія - $229 і вартість газу, за якою його поставляє хімікам і металургам "Нафтогаз України", - $247 (1899,25 грн без ПДВ, без доставки). "Виходить, що "Нафтогаз" уводить націнку $18 на тисячі кубометрів", - сказав аналітик.
За його словами, в 2009 році хімзаводи України скоротять виробництво аміаку на 40% у порівнянні з 2008 роком – до близько 3 млн тонн, для чого буде потрібно 3,3 млрд куб. м газу.
"Якщо вважати, що на прямому імпорті можна заощадити $18 на тисячі кубометрів газу – тобто, якщо імпортувати по $229 за тис. куб. м на кордоні при такій же вартості доставки, яка зараз ($15,8 за тис. куб. м), - загальна економія буде $60 млн на весь 2009 рік. І далі, відповідно, на кожні $10 економії на тис. куб. м на ціні газу на кордоні загальна економія буде $33 млн за весь 2009 рік", - сказав Хорошун.
У той же час, відзначив він, реальна економія цього року буде залежати, безумовно, і від обсягів виробництва аміаку, і від дати переходу на прямий імпорт.
Аналітик інвесткомпанії "Сократ" вважає, що НАК "Нафтогаз України" при переході хімічних підприємств на прямі закупівлі газу у видобувників втратить статус "абсолютного монополіста з імпорту газу". "Це початок кінця "Нафтогазу", - сказав Хорошун, додавши, що в цілому для економіки України подібний підхід він вважає позитивним "за умови цивілізованого підходу РФ".
Як повідомлялося, Кабінет міністрів України дозволив виробникам азотних мінеральних добрив купувати імпортований природний газ прямо в газодобувних компаній.
Основні споживачі природного газу в хімічній галузі України – шість заводів азотної хімії: ЗАТ "Сіверськодонецьке об'єднання "Азот" (Луганська обл.), Одеський припортовий завод, ВАТ "Концерн "Стирол" (Горлівка Донецької обл.), ВАТ "Дніпроазот" (Дніпродзержинськ Дніпропетровської обл.), ВАТ "Рівнеазот", ВАТ "Азот" (Черкаси).
Хімічний комплекс України в середньому споживає щорічно близько 8,3 млрд куб. м природного газу, з яких на шість вищезгаданих заводів щорічно припадає близько 7,74 млрд куб. м газу.
За матеріалами:
Інтерфакс-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас