Загострення жадібності — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Загострення жадібності

4064
Ті, хто розраховував на здешевлення житла на півострові у зв'язку з економічною кризою і очікуваним відтоком туристів, можуть розслабитися: власники курортних апартаментів виставили торішні розцінки в доларах, що в перерахуванні на гривні робить канікули у Криму в 1,5 рази дорожче, ніж минулого сезону.
Апетити міні-готелів і пансіонатів зростають меншими темпами, але й вони зажадали за номери на третину більше, ніж у 2008 р. Як не дивно, нові тарифи не віджахнули відпочиваючих, які продовжують штурмувати півострів.
За завищеним курсом
Різке падіння платоспроможності більшості українців не розвіяло оптимізму власників кримського житла. Вони розраховують, що цьогорічний травневий сезон буде як мінімум не гірше торішнього, а отже, на відміну від своїх західних колег, які масово знижують ціни на відпочинок, не поспішають повідомляти про знижки на проживання. Більше того, за словами представника агентства нерухомості "Планета Крим" Сергія Довгого, багато орендодавців ніяк не складуть ціни на своє майно і, побоюючись продешевити, просять ріелторів внести їхні об'єкти в загальну базу лише у двадцятих числах квітня. Уже зараз зрозуміло - розрахунок на те, що під впливом кризових явищ на ринку кримчани зменшать свої апетити і хоча б зафіксують розцінки в гривнях за курсом 5,0 грн. за $1, не виправдався. Як і минулих, більш благополучних часів, житло на півострові пропонується в оренду винятково в доларах і за комерційним курсом. "Причому, уловивши тенденцію, що намітилася, здешевлення валюти, деякі хазяї пропонують розрахунок по 8,2 грн. за долар", - говорить пан Довгий.
Так що найдешевша квартира на ПБК на травневі канікули буде коштувати близько $30 на добу. За такі гроші можна зняти непрезентабельну "одиничку" на окраїні курортного міста. Більш пристойне житло пропонується за $50 на добу, а ціна апартаментів стартує з $100. Вражають і розцінки на котеджі: залежно від якості будинку і його наповнення орендні ставки починаються від $300 і досягають $1 тис. на добу. Елінги, у яких можуть розміститися дві-три родини, пропонуються не дешевше $200. У доларах ці ціни відповідають торішнім, але в гривнях травневі канікули в Криму в нинішньому сезоні обійдуться вполовину дорожче.
Апетити власників міні-готелів і пансіонатів зростають не так стрімко, як у приватників. Як відзначають в агентстві "Крим ексклюзив", невеликі приватні готелі до сезону підвищили розцінки в гривнях на 10-20%, пропонуючи номера за 500-600 грн. на добу. Такі тарифи виглядають цілком конкурентними на тлі розцінок на оренду квартир. Великі готелі й санаторії додали до торішньої вартості 20-30%, що, приміром, у готелі "Ореанда" пояснюють збільшенням комунальних тарифів. У цьому готелі, що ніколи не відрізнявся дешевиною, найдоступніший номер у травні буде коштувати 1,5 тис. грн. на добу. Однак є й більш економічні пропозиції. Приміром, ціна номера в готелі "Брістоль" (Ялта) стартує з $59, у "Красотель-Левант" - з $100, у "Редіссон САС Резорт Алушта" - з 160 євро, у "Мараті" (Гаспра) - з $55, у "Пальміра-Паласі" (Курпати) - з $111, на базі "Затишок" (Судак) - з $30 і т.д. З огляду на те, що багато готелів пропонують досить розвинену інфраструктуру, зокрема власні басейни, що в травні досить актуально, вони легко можуть переманити частину потенційних клієнтів у хазяїв квартир, що здаються внайми.
Прибуток забезпечать росіяни
Про зниження цін у Криму ніхто не хоче й чути. Навпаки, якщо власники нерухомості побачать, що туристи "проковтнуть" поточні тарифи, вони можуть їх навіть підвищити. Піти ва-банк кримчанам дозволяє досить активний попит з боку потенційних орендарів. За словами Сергія Довгого, бронюють житло на травень цього року не менш активно, ніж минулого. "Більше того, у міру наближення сезону кількість заявок буде тільки зростати, тому що багато українців, порахувавши, що відпочинок за кордоном їм більше не по кишені, вирішать обмежитися курортами півострова", - думає експерт. Не в останню чергу підвищенню інтересу до Криму сприяли й сприятливі прогнози синоптиків, що обіцяють у перших числах травня на ПБК +20.
На сьогоднішній день найбільш активно цікавляться можливістю відпочити у травні на Південному березі жителі великих українських міст: Києва, Дніпропетровська, Запоріжжя, Донецька, тоді як кількість дзвінків з невеликих обласних центрів порівняно з минулим роком помітно скоротилася. Директор агентства "Південна перлина" Наталія Розинська вважає, що розраховувати на збільшення туристів можна за рахунок росіян, для яких здешевлення гривні зробило відпочинок в Україні ще більш привабливим. За її словами жителі сусідньої країни почали бронювати кримські квартири й здравниці ще з лютого, і в міру наближення до травня кількість заявок з їх боку тільки зростає. Причому найбільш економічні пропозиції (200 грн./доба) уже практично розібрані.
Як і минулих років, більшість відпочиваючих хочуть відпочити на травнені свята у великих курортних центрах. Найбільшим попитом користується розміщення в населених пунктах ПБК - у Великій Ялті, Алушті, Партеніті. Виріс попит і на Гурзуф, що пов'язано з розвитком місцевої інфраструктури (ремонт набережної, відкриття розважальних закладів), а також менш інтенсивним автомобільним рухом у селищі порівняно з іншими курортними центрами. Відповідно ціни на проживання там найвищі й стартують від $40-50 на добу за однокімнатну квартиру. Найбільший попит має житло, розташоване в безпосередній близькості від моря, а також у паркових зонах.
Цього року зненацька багато туристів хочуть відвідати гірський Крим, зокрема, зростає кількість запитів на розміщення в Бахчисарайському районі та Байдарской долині. Директор агентства "Крим ексклюзив" Анастасія Позднякова пояснює таку тенденцію бажанням відпочиваючих насолодитися самотністю, чистим повітрям і гірськими пейзажами за порівняно невеликі гроші. Приміром, проживання на базах у Підгірському (Байдарська діл.) або селі Високому (Бахчисарайський р-н) обійдеться близько 300 грн. на добу за номер. "У той же час бажаючих відпочити в Севстополі і його околицях менше, ніж минулого року", - говорить представник місцевого АН "Сарушен" і глава севастопольського відділення АСНУ Григорій Апрессов. Він утрудняється пояснити причини даної тенденції, однак експерти пов'язують відтік туристів із зайвою політизацією регіону. Невелика кількість потенційних орендарів не дозволила власникам житла підвищити ціни: ставки на однокімнатні квартири стартують від 200 грн. на добу.
Експерти не виключають, що житло, яке має найбільший попит цього сезону буде навіть у дефіциті, що призведе до його подорожчання наприкінці квітня ще на 15-20%. Однак деякі власники нерухомості не зможуть знайти постояльців і будуть змушені надавати знижки до 50%. У першу чергу це стосується квартир середнього класу по $60-80 на добу, попит на які цього року помітно нижчий, ніж зазвичай.
Людмила Ксенз
За матеріалами:
Деловая Столица
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас