"БТА Банк" втрачає зв'язок з батьківщиною — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

"БТА Банк" втрачає зв'язок з батьківщиною

Фондовий ринок
2957
Казахський "Банк Тураналем" продав 40% акцій своєї української дочки "БТА Банк". Експерти вважають, що покупцем частки "Банку Тураналем" виступили компанії, пов'язані з інвестиційно-промисловою групою "Євразія". Таким чином, колишні власники казахського банку, націоналізованого державою, могли спробувати захистити свій бізнес поза Казахстаном.
Згідно з офіційним повідомленням "БТА Банку", частка голосуючих акцій його основного акціонера - казахського "Банку Тураналем" - скоротилася з 49,99% до 9,99% голосуючих акцій. Прес-секретар "Банку Тураналем" сказав "i", що інформація про склад акціонерів з'явиться тільки на наступному тижні. "У мене даних про покупця немає. Швидше за все, їх можуть дати в українському банку", - сказав прес-секретар. В українському "БТА Банку" також поки не коментують зміни, що відбулися.
Банкіри припускають, що покупцем мажоритарного пакета акцій в "БТА Банку" стала група "Євразія", яка входила до числа міноритарних акціонерів банку поряд з "Лейкленд комершиал ЛТД", ТОВ "Лейкленд Інвестментс", "Рідерс Компані Інк", ТОВ "Абсолют Інвестмент", компанією Interrunding facilities Limited, дочірнім підприємством "МП Інвест", ТОВ "ІПГ Євразія Україна". Більша частина цих компаній пов'язана з колишнім головою ради директорів "Банку Тураналем" Мухтаром Аблязовим, який перебуває в міжнародному розшуку після того, як уряд Казахстану націоналізував "Банк Тураналем".
Місяць тому заступник генпрокурора Казахстану Рахімбек Мамирбаєв заявив, що пан Аблязов підозрюється в присвоєнні і розтраті чужого майна. Як відзначив пан Мамирбаєв, правоохоронні органи Казахстану вживуть заходів для повернення активів "Банку Тураналем", у тому числі з-за кордону. Для цього буде використовуватися міжнародна правова допомога. Можливо, скорочення частки голосуючих акцій "Банку Тураналем" відбулося для захисту бізнесу пана Аблязова від дій органів влади Казахстану.
Цікаво також, що 17 квітня відбудуться збори акціонерів НАСК "Оранта", серед акціонерів якої є й "Банк Тураналем". Під час зборів планується збільшити статутний фонд у чотири рази - до 775 млн. грн. При цьому в компанії не коментують інформацію про те, хто стане покупцем запланованої додемісії, хоча стверджують, що продаж компанії не планується.
"Ситуація з казахстанським "БТА Банком" ніяк на нас не вплинула. БТА буде брати участь у розвитку компанії. Тим більше, що продати 14% акцій, що належать "БТА Банку", доцільно тільки акціонерам, що існують", - заявляв у березні Олег Спілка, голова правління НАСК "Оранта". Справа в тому, що "БТА Банку" дійсно належать 14% акцій "Оранти", ще 21% - в "дочки" банку "БТА Сек’юрітіз", решта 50% належать офшорним компаніям: Colorino Trading Limited і Saleta Limited, які теж пов'язують із ІПГ "Євразія".
За матеріалами:
Экономические Известия
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас