Фондові ринки - п'ять тижнів у зеленому кольорі — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Фондові ринки - п'ять тижнів у зеленому кольорі

Фондовий ринок
1293
Після місячного ралі на фондових ринках інвестори опинилися на роздоріжжі - повірити в подальше зростання індексів, незважаючи на загрозу поглиблення рецесії світової економіки, чи почати розпродаж акцій, фіксуючи прибуток. Судячи з того, що більшість індексів за підсумками минулого тижня незначно виросли - позитив і очікування зростання поки все-таки переважає над бажанням зафіксувати прибуток.
Так, за період з 6 по 9 квітня (у п'ятницю 10 квітня американські та європейські біржі не працювали напередодні великодніх свят) американський ринок виріс на 1,6% (індекс S&P 500), інтегральний європейський індекс DJ Stoxx 600 збільшився на 1%, японський NIKKEI 225 додав 2,5%.
Таким чином, фондові ринки демонструють зростання п'ятий тиждень поспіль, що є найтривалішим ралі з жовтня 2007 року. За цей час глобальний індекс MSCI World виріс на 24,6%.
Непростий тиждень
Хоча, судячи з динаміки фондових індексів за перші два дні минулого тижня, ринки були готові до розвороту і початку затяжного падіння. Так, за понеділок-вівторок "Америка" втратила 3,2% (S&P 500), європейський DJ Stoxx 600 упав на 1,4%. "Серед інвесторів поширена думка, що поточне посилення ринку є не що інше, як ралі на "ведмежому" ринку (короткостроковий підйом на падаючому ринку. - "Дело"), тому гравці почувають себе вкрай непевно", - описує настрої, що домінують на ринках, стратег інвесткомпанії "Ренесанс Капітал" Томас Манді.
Зростаюча непевність інвесторів була підкріплена і цілком конкретними подіями. "Причиною падіння індексів став звіт про стрес-тест американських банків, що показали великі збитки за кредитами, які повинні в майбутньому тільки збільшуватися. Ринок також застиг чекаючи початку звітів американських компаній за I квартал 2009 року", - говорить аналітик компанії "Astrum Інвестиційний Менеджмент" Олександр Шкурпат.
Підлили олії у вогонь і висловлювання авторитетних американських інвесторів Джорджа Сороса і Марка Фабера про те, що місячне ралі на фондових ринках було ні чим іншим, як технічним відскоком, і найближчим часом ринки очікує глибока корекція.
Трохи зіпсували настрій інвесторам і результати діяльності за I квартал 2009 року алюмінієвого гіганта Alcoa. Збиток компанії склав 497 мільйонів доларів, що виявилося гірше, ніж очікували аналітики. До звітності Alcoa традиційно відведена підвищена увага, тому що ця компанія першою з американських "блакитних фішок" публікує дані про результати роботи.
Передвеликодний позитив
До середини тижня (8 квітня) світові індекси змогли переломити негативну тенденцію і закрилися в незначному плюсі. S&P 500 виріс на 1,2%, європейський DJ Stoxx 600 піднявся на 0,3%. Але вже в четвер "бичачі" настрої цілком домінували на фондових ринках. Так, S&P 500 підскочив відразу на 3,8% - до 857 пунктів, DJ Stoxx 600 на 2,2% - до 188 пунктів. Пояснюючи таке стрімке зростання, експерти посилаються на низку позитивних новин, що з'явилися в четвер. "Головною рушійною силою зростання вчора стали позитивні новини з банківського сектора США, де лідируючий кредитор Wells Fargo показав прибуток, що перевищив прогнози аналітиків. Його акції злетіли в ціні на 32%", - говорять аналітики компанії "Astrum Інвестиційний Менеджмент". Крім того, очікується, що всім 19 найбільшим банкам США вдасться пройти урядовий стрес-тест. На цих прогнозах банківський індекс S&P виріс на 25% - максимум з моменту початку його розрахунків у 1989 році. Вартість паперів Bank of America підскочила за день на 35%, JPMorgan Chase & Co. - на 19% і Citigroup - на 13%.
Також у четвер, уперше за багато місяців, вийшла позитивна статистика щодо ринку праці. Кількість американців, що вперше звернулися за допомогою з безробіття, скоротилася за минулий тиждень на 20 тисяч - до 654 тисяч осіб, у той час як аналітики прогнозували зниження показника всього на 9 тисяч.
"Найгірше позаду, - вважає старший інвестиційний аналітик RidgeWorth Capital Management Алан Гейл. - Ми проклали свій шлях крізь кредитну кризу, і от чому ринок веселиться", - так прокоментував зростання ринків експерт.
Поперед планети всієї
Поки світові ринки перебували в нерішучості, український індекс ПФТС зростав революційними темпами. Так, за минулий тиждень вітчизняний ринок збільшився на 19,3% і на закритті торгів у п'ятницю 10 квітня значення індексу ПФТС склало 295,5 пункту.
"Таке стрімке зростання українського ринку багато в чому можна пояснити тим, що вітчизняні торговці намагаються надолужити згаяний час - світові ринки вже місяць як зростають, у той час як в Україні значне зростання намітилося тільки у квітні", - говорить начальник відділу з торгівлі цінними паперами інвесткомпанії "Трійка Діалог Україна" Володимир Грищенко.
Крім зростання індексу ПФТС, трейдери відзначають збільшення активності на вітчизняному фондовому ринку. Так, за минулий тиждень середньоденний обсяг торгів акціями на біржі ПФТС склав 4,4 мільйони гривень. Крім цього варто відзначити, що на Українській фондовій біржі (працює із середини минулого місяця) щоденний обсяг торгів також становить 2-4 мільйона гривень.
"Початок весни 2009 року повернув на ринок довгоочікувану динаміку. До збільшення активності на ПФТС додався і початок реальних торгів на новоствореній Українській фондовій біржі. Знаходження ж ринком динаміки у березні-квітні 2009 року може стати основним сигналом для повернення коштів нерезидентів на український ринок", - говорить глава інвестиційного відділу КУА "Бонум Груп" Олександр Спасіченко.
Інвестиції "зазеленіли"
Редакційні інвестиції минулого тижня (період з 3 по 9 квітня) заробили більше 18 тисяч гривень. Найбільший внесок у загальну скарбничку зробили "Агресивний", його активи виросли в ціні на 5,1%, що принесло 10 тисяч гривень. Результат "Збалансованого" був набагато скромнішим - 2,3%, або 4,5 тисячі. Менше за всіх заробив "Консервативний" - усього 0,6%, або 3,4 тисячі гривень.
Лідерами зростання стали папери компаній фінансового сектора. Так, акції флагманів вітчизняної банківської системи Райффайзен Банку Аваль (РБА) і Укрсоцбанку подорожчали на 52,9% і на 48,8% відповідно (тут і далі вказується зміна ціни покупки BID).
"За січень-березень папери банків просіли значніше від інших (РБА - на 66%, Укрсоцбанку - на 64%), тому й відновлювалися вони швидше за інших. До того ж на інших ринках акції фінансового сектора також дорожчали найстрімкіше", - пояснює Грищенко.
Борис Давиденко
За матеріалами:
Діло
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас