СБ: Україна не може зволікати з подоланням кризи в очікуванні президентських виборів — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

СБ: Україна не може зволікати з подоланням кризи в очікуванні президентських виборів

Казна та Політика
502
Україна не може зволікати із впровадженням заходів щодо подолання кризи в очікуванні президентських виборів і має досягти політичного компромісу, достатнього для здійснення кроків, які дадуть змогу протистояти кризі та відновити економічне зростання. Таку думку у статті для "Дзеркала тижня" висловив директор Світового банку по Україні, Білорусі та Молдові Мартін Райзер.
"Схоже, що Україна постраждає від глибокої рецесії. З огляду на зовнішні дисбаланси та відсутність доступу до ринків капіталу затягування часу не є ефективною стратегією", - відзначив він.
Директор СБ наголосив, що антикризовий план заходів для України повинен містити чотири ключові елементи:
- адекватне та послідовне впровадження макроекономічної політики відповідно до програми, яку підтримує МВФ;
- переорієнтацію бюджетних видатків у бік збільшення обсягу інвестицій у державну інфраструктуру, які сприяють зростанню і дадуть змогу підтримати реальний сектор і зайнятість, у поєднанні із зусиллями, спрямованими на мобілізацію ресурсів для захисту бідних і уразливих верств населення;
- чітку стратегію захисту вкладників банків і реабілітації банківського сектору;
- реформи, які сприятимуть полегшенню входження на ринок та залученню приватних інвестицій.
"Усі ці елементи дуже пов’язані між собою і підсилюють один одного. Для ефективного їх впровадження необхідна тісна співпраця уряду, президента та Національного банку України, а також підтримка у Верховній Раді", - зауважив Мартін Райзер.
Він переконаний, що перші рішучі кроки у зазначених сферах допоможуть стабілізувати очікування ринку, забезпечать отримання подальшої допомоги від міжнародних фінансових установ і мобілізують додаткову підтримку від двосторонніх кредиторів.
"Україна заслуговує на міжнародну допомогу в подоланні цих дуже значних потрясінь, що зруйнували попередню модель зростання. Однак, щоб отримати користь від такої допомоги і вийти з кризи з економікою, спроможною повернутися до збалансованого зростання, Україна мусить визнати і розв’язувати свої власні проблеми та виправляти недоліки. Часу на очікування вже немає", - наголосив директор СБ.
За матеріалами:
Дзеркало Тижня
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас