Уряд Японії може повідомити про нову програму стимулювання економіки обсягом 154 млрд дол — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Уряд Японії може повідомити про нову програму стимулювання економіки обсягом 154 млрд дол

Казна та Політика
172
Уряд Японії може в п'ятницю оголосити про нову програму стимулювання економіки рекордним обсягом 15,4 трлн ієн ($154 млрд), що становить близько 3% японського ВВП, пише газета Financial Times.
Це буде вже третя програма стимулювання, підготовлена кабінетом міністрів Японії під керівництвом Таро Асо для ослаблення поточної кризи з того моменту, як у вересні він став прем'єр-міністром Японії.
"Це важливий крок, - відзначає старший економіст Fujitsu Research Institute у Токіо Мартін Шульц. - Економіка перебуває у вільному падінні: куди уряд не вкладай гроші, ефект буде позитивним".
Одним з основних пунктів програми буде надання значного обсягу гарантій за кредитами фінансових установ.
Правляча Ліберально-демократична партія запропонує також виділити кошти на охорону навколишнього середовища, освіту, соцзабезпечення дітей і заходи щодо підтримки ринку зайнятості та компаній.
Допомога компаніям обійдеться бюджету в 3 трлн ієн, ще 1,9 трлн ієн уряд направить на створення робочих місць і підтримку зайнятості в країні, на освіту і "дитячі" програми - 2 трлн ієн, на будівництво і ремонт доріг і аеропортів - 2,6 трлн ієн. План також передбачає виділення 1,6 трлн ієн для стимулювання споживчого попиту на енергоємну техніку та автомобілі.
Пакет заходів включає податкові пільги на суми "подарованих грошей", які батьки в Японії дають дітям на купівлю житла. Пропонується звільнити від сплати податків до 6,1 млн ієн із суми кожного "подарунка" у порівнянні з 1,1 млн ієн за чинним законодавством.
Раніше на цьому тижні прем'єр-міністр Японії опублікував стратегію зростання в середньостроковому і довгостроковому періодах, за підсумками реалізації якої реальний ВВП Японії буде збільшений на 120 трлн ієн (24%) у порівнянні з рівнем 2008 року й у країні буде створено 4 млн нових робочих місць.
Асо також пообіцяв надати фінансову підтримку для подвоєння ВВП Азії до 2020 року шляхом інвестицій в інфраструктуру та інші сектори.
"Азія є "центром зростання 21-го сторіччя". Однією із ключових переваг Японії є її місце розташування в Азії. Важливо використовувати цю перевагу по максимуму при підготовці нової стратегії зростання Японії", - заявив у четвер голова японського кабінету міністрів.
У найближчі 3 роки в країні будуть створені 2 млн робочих місць, внутрішній попит буде збільшений на 40-60 трлн ієн. Основними напрямками розвитку повинні стати такі галузі, як виробництво сонячних батарей, електромобілів і енергоємної побутової електроніки.
"Новий пакет стимулювання виглядає як передвиборна демагогія, - стверджує старший економіст Sumitomo Mitsui Asset Management co. Хіроакі Муто. - Він спрацює як знеболювальне для економіки, але його явно недостатньо".
Асо чекають вибори у вересні 2009 року, а його рейтинг упав на 10% за попередні 2 місяці, тому прем'єр-міністр вживає всіляких заходів для підтримки власної популярності, стверджують політологи.
За матеріалами:
Інтерфакс-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас