На київську владу повісили бездомних собак — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

На київську владу повісили бездомних собак

246
Активісти громадських організацій із захисту тварин учора звинуватили Київську міську держадміністрацію (КМДА) у масових убивствах бродячих собак і небажанні виконувати вимоги затвердженої в 2007 році програми з їх стерилізації. Тим часом на засіданні КМДА, присвяченому проблемі збільшення кількості бездомних тварин у місті, чиновники КМДА дали зрозуміти, що на виконання програми стерилізації просто немає коштів.
Учора кілька десятків активістів Міжнародної організації захисту тварин SOS, Київського міського товариства захисту тварин та інших організацій пікетували будівлю КМДА, протестуючи проти масового винищення бездомних собак і кішок. На думку активістів, цим за розпорядженням КМДА займаються ЖЕК, щоб до початку чемпіонату Європи з футболу 2012 року повністю очистити місто від бродячих тварин. Тим самим київська влада згортає затверджену нею же в 2007 році "Програму регулювання чисельності бездомних тварин гуманним чином", що передбачає, зокрема, стерилізацію бродячих собак і кішок. Для її реалізації в 2008-2009 роках передбачалося виділити з бюджету міста 70 млн грн.
Через годину після початку пікету почалося засідання КМДА під головуванням заступника голови КМДА Ірени Кільчицької, присвячене питанню збільшення кількості бездомних тварин у місті. У ньому взяли участь голови районних адміністрацій Києва, ветеринарні лікарі, а також представники організацій із захисту тварин. Відкриваючи засідання, пані Кільчицька відзначила, що програма стерилізації не може бути виконана через відсутність коштів. "Замість 70 млн грн ми одержали тільки 1,5 млн грн. У країні криза, скорочується безліч програм, що стосуються людей. Торік стерилізацію пройшли 2,5 тис. тварин. Її потрібно зробити ще приблизно 30 тис. тварин. Ними нікому і немає на що займатися", - заявила Ірена Кільчицька, підтвердивши, що проблему бродячих тварин дійсно потрібно вирішити до початку Євро-2012.
Потім слово було надано ветлікарям. Як розповіла начальник головного управління ветеринарної медицини Києва Людмила Олійник, з початку березня в Київській області сказ був виявлений у двох тварин, в 2008 році - у шести. Крім того, як повідомила директор КП "Притулок для тварин" Ольга Дроздова, торік у Києві було зафіксовано більше шести випадків нападу тварин на киян. "Я не хочу ризикувати собою, думати, нападе собака чи ні. Готовий особисто їх відстрілювати", - заявив потерпілий від такого нападу.
- Тільки в 2007 році було вбито 5 тис. собак. Зараз у Києві в різних районах щодня знаходять десятки трупів тварин, отруєних тією самою речовиною. Ми вважаємо, що це роблять співробітники ЖЕКів з відмашки КМДА. Але кількість бездомних тварин не зменшується, - спробувала заперечити президент SOS Тамара Тарнавська. Після цих слів Ірена Кільчицька заявила, що КМДА ніяких вказівок ЖЕКам не давала, і попросила представників громадськості і ЗМІ залишити залу засідань. При цьому вона запропонувала звернутися до оргкомітету з проведення Євро-2012 з питанням: "Як ви поставитеся до того, якщо під час чемпіонату по Києву будуть бігати бездомні тварини?"
- Ми залишилися непочутими, і практика винищення тварин, швидше за все, буде продовжена. У такому випадку нам не залишається нічого іншого, як просити втрутитися в ситуацію президента, уряд, парламент і міжнародні організації, - заявила після засідання Тарнавська.
За матеріалами:
Коммерсант-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас