Суслов гарантує — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Суслов гарантує

1175
Держфінпослуг і НБУ створить робочу групу з Нацбанком, представниками страхового сектору, кредитних спілок, ФФС та інших організацій, щоб впровадити механізми підтримки ліквідності фінансових організацій. У першу чергу, буде вирішуватися питання створення фонду гарантування страхових виплат (ФГСВ).
Останнім часом багато страховиків зштовхнулися із проблемою неможливості вилучення коштів з банків у зв'язку з чинним мораторієм на розірвання депозитів, а також з проблемами, що виникли в банків, і введенням тимчасових адміністрацій.
За задумом Держфінпослуг, страхові компанії будуть добровільно розміщувати на рахунках у НБУ 10-20% страхових резервів. Буде розроблений порядок використання коштів ФГСВ, який буде включати обов'язкове узгодження з Держфінпослуг зняття коштів. У першу чергу, у цей фонд повинні бути перераховані кошти страхових компаній, які розміщені на депозитах у банках з тимчасовою адміністрацією. Правда, не відомо, яким чином кошти із проблемних банків будуть перераховані до фонду гарантування виплат.
"СК не просять у держави виділення коштів для підтримки галузі, вони просто хочуть скористатися своїми резервами, які перебувають у проблемних банках. Нацбанк готовий розглядати наші пропозиції. Технічно немає ніяких труднощів", - сказав Віктор Суслов, голова Держфінпослуг.
Запропонована раніше ідея рефінансування проблемних банків для повернення заморожених коштів СК здається страховикам усе більш туманною. "Потрібно формувати цей фонд за рахунок коштів, розміщених на депозитах у проблемних банках. Це єдиний спосіб витягти ці кошти із проблемних банків. У те, що НБУ буде надавати рефінансування під ці депозити, я не дуже вірю, це дуже велика сума - сотні мільйонів гривень. Необхідно також чітко прописати механізм використання цих коштів, щоб не виникла ситуація, коли б нашими резервами в солідарному порядку покривалися виплати інших страхових компаній", - відзначив Дмитро Грицута, голова правління СГ "ТАС".
Станом на 1 січня 2009 р. загальна сума сформованих страхових резервів склала 9,3 млрд. грн., з них на депозитах у банках розміщено 6,7 млрд. грн. Страховики готові одержувати мінімальну прибутковість по таких депозитах, розуміючи, що на сьогоднішній день це один з небагатьох способів зберегти резерви.
"Ідея в тому, щоб використовувати можливість НБУ як звичайного банку, оскільки в ситуації, що склалася, він є найбільш надійним. Прибутковість по цих грошах буде мінімальною, на рівні ставки рефінансування або навіть нижче, але ці гроші будуть гарантовані. Краще мати хоч якусь можливість скористатися грішми, які заморожені в проблемних банках. У нас, наприклад, у банках з тимчасовою адміністрацією виявилося близько 6 млн. грн. (4% усіх резервів), тому я готовий розмістити у фонді сумарно близько 15-20% резервів", - розповів Павло Нельга, голова правління "Української страхової групи".
За матеріалами:
Экономические Известия
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас