Нафтопровід Бургас-Александруполіс може бути введений в експлуатацію не раніше кінця 2012 - початку 2013рр — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Нафтопровід Бургас-Александруполіс може бути введений в експлуатацію не раніше кінця 2012 - початку 2013рр

Енергетика
184
Нафтопровід Бургас-Александруполіс може бути введений не раніше кінця 2012 року - початку 2013 року, повідомив генеральний директор компанії-оператора проекту Transbalkan Pipeline Олександр Тараканов в інтерв'ю корпоративному журналу "Транснафти".
"Орієнтовно, роботи можуть початися рівно через рік - у другому кварталі 2010 року. Закінчення будівництва плануємо в оптимістичному варіанті на кінець 2012 - початок 2013 років", - сказав він.
О.Тараканов підкреслив, що технічний проект, за планом, повинен бути закінчений на початку літа поточного року. "Зараз у стадії завершення вибір місця розташування морських терміналів. Уже вирішено, що технологічно будуть використовуватися виносні причальні пристрої. Активно ведеться пророблення маршруту нафтопроводу", - сказав він.
Восени Transbalkan Pipeline планує приступити до підготовки тендерної документації щодо будівництва запланованих споруд.
"Одночасно із проробленням технічних рішень проводяться заходи, пов'язані із забезпеченням екологічної безпеки, - проходять громадські слухання, узгодження з місцевою владою. Це досить тривала робота. Завершиться вона наприкінці цього - початку наступного року", - додав О.Тараканов.
"Зараз період розвитку. На цьому етапі ми повинні підготувати технічну і фінансову основу. По останньому напрямкові надто важливо проробити питання тарифного регулювання. Потім необхідно підготувати проекти угод про транзит. Усі документи будуть передані нашим акціонерам для прийняття фінального інвестиційного рішення", - сказав він.
Голова Transbalkan Pipeline нагадав, що функції фінансового консультування щодо проекту виконує Societe Generаlе. Вона ж розробляє інвестиційну схему проекту. Їй будуть передані всі фінансові документи проекту. "Відповідно до міжурядової угоди, для будівництва визначене проектне фінансування, тобто на 70-80 % це будуть позикові кошти. Тому необхідно підготувати пакет документів, переконливий для цих фінансових структур", - сказав він.
Він також підкреслив, що компанія навряд чи зіткнеться із серйозними технічними проблемами. "Траса буде пролягати в передгірній зоні, де немає важкоподоланих перешкод. Схема нафтопроводу досить проста. На ньому передбачена тільки одна проміжна НПС. Вона буде розташовуватися на болгарській території неподалік від кордону із Грецією", - сказав він.
Раніше повідомлялося, що нафтопровід Бургас-Александруполіс може бути введений в експлуатацію уже в 2012 році. Спочатку очікувалося, що будівництво нафтопроводу Бургас-Александруполіс почнеться в жовтні 2009 року, а введення в експлуатацію - в 2011 році.
Нафтопровід Бургас-Александруполіс обійде Чорне море по території Болгарії і Греції, забезпечивши комбіновану поставку нафти із Чорного моря в Адріатику в обхід проток Босфор і Дарданелли. Проект дозволить знизити обсяг транспортування нафти танкерами через перевантажені турецькі протоки. Можлива пропускна здатність нафтопроводу довжиною 300 км складе 30 млн тонн на рік (можливе збільшення до 50 млн тонн на рік). Вартість проекту може скласти $900 млн.
Російському трубопровідному консорціуму належить 51% у міжнародній проектній компанії. У консорціум входять "Транснафта" (33,34%), "Газпром нафта" (33,33%) і "Роснафта" (33,33%). Інші 49% поділені між болгарською "Проектна компанія "Баргас-Александруполіс БГ" (24,5%), грецькою "Хелпе С.А. - Траки С.А." (23,5%) і урядом республіки Греція (1%).
За матеріалами:
Інтерфакс-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас