Вклади у боротьбу з кризою — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Вклади у боротьбу з кризою

Валюта
3983
У банківській системі настала тимчасова стабілізація. Відтік вкладів у березні виявився мінімальним з початку року - 2%, а останні два тижні банкіри навіть фіксують збільшення кількості депозитів.
Основними факторами, що викликали позитивний тренд, стали вдалі аукціони НБУ із продажу валюти населенню і незмінний курс гривні. Банкіри вважають, що, якщо в цьому місяці не буде значної кількості негативних новин, стабілізація збережеться до вересня.
Учора Нацбанк повідомив про різке скорочення відтоку депозитів у березні в порівнянні з першими місяцями року. Так, минулого місяця вклади в цілому зменшилися на 2% (на 4,878 млрд грн) - до 191,386 млрд грн, тоді як у лютому - на 5,1%, у січні - на 5,6%.
При цьому обсяг депозитів у національній валюті скоротився в березні лише на 1,1% - до 174,6 млрд грн (з початку року на 12,8%), істотніше зменшилися валютні вклади - на 3,1%. У березні населення зняло із гривневих і валютних рахунків ідентичні суми - по 2,439 млрд грн. З початку кризи - 1 жовтня 2008 року - вкладники зняли гривневих депозитів на 29,226 млрд грн, валютних - на $3,74 млрд.
Більшість банкірів заявляють, що тенденція до вилучення депозитів з наступною їхньою конвертацією в долари не тільки припинилася, але намітився навіть зворотний тренд. "Ми пережили найгірший період, - говорить голова правління Укрсоцбанку Борис Тимонькін. - Навіть якщо в юрособи в якомусь банку 'зависли' гроші, їй однаково треба працювати, і вона вибирає інший банк, тому в нас збільшуються кошти на поточних рахунках.
І що дуже приємно, уже два тижні ми маємо приплив депозитів фізичних осіб". Цю тенденцію помітили і в інших банках. "У березні відбулася стабілізація депозитної бази і наприкінці місяця потихеньку почався приплив, - відзначив голова правління УкрСиббанку Сергій Наумов. - За три дні квітня вклади населення виросли на $7-8 млн".
Головними причинами зміни тенденції вилучення депозитів населенням банкіри називають удалу валютну політику НБУ - проведення цільових аукціонів із продажу доларів для погашення кредитів і стабільний курс гривні. "По-перше, закінчилася паніка, пов'язана зі зростанням валюти. Люди не знімають долари і не ховають їх, - відзначає пан Наумов. - З'явився позитив з боку влади стосовно банків". Позитивно сприймається вкладниками і приїзд місії МВФ.
Про довгострокове збереження тренда поки говорити рано. "Ми говоримо про короткострокову стабілізацію, - підкреслив голова правління Ощадбанку Анатолій Гулей. - Приріст депозитів гарний, але не настільки оптимістичний, як нам би хотілося. Для повернення вкладів, які були вилучені із системи за шість місяців, знадобиться не один рік".
На його думку, у випадку збереження наміченої позитивної динаміки до початку травня, невеликий приплив депозитів протриває до вересня. "Улітку період ділової активності невисокий, тому ніяких коливань уже не буде", - пояснює пан Гулей.
При цьому банкіри говорять про приплив, який лише дозволяє підтримувати діючими кредитні лінії підприємства, а не відновлювати кредитування. "Буде помірний приріст депозитної бази. У першу чергу в державних банків і банків з іноземним капіталом", - відзначає Сергій Наумов.
Серед факторів, які можуть спровокувати нову хвилю вилучення вкладів, Анатолій Гулей називає очікувану за підсумками I кварталу негативну звітність промислового виробництва і банкрутство банків. Значним дестабілізуючим моментом є й затягування процесу рекапіталізації банків державою через відсутність погодженої позиції Кабміну та Нацбанку.
За словами банкірів, уряд має намір рекапіталізувати кредитні установи з метою подальшого кредитування економіки, а НБУ орієнтується на підтримку банків, щоб вони могли виконувати нормативи.
Динаміка відтоку гривневих депозитів фізичних осіб, млрд грн
Джерело: Національний банк
Руслан Чорний
За матеріалами:
Коммерсант-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас