НБУ підтримав пропозицію Держфінпослуг про зміну умов розміщення банківських вкладів — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

НБУ підтримав пропозицію Держфінпослуг про зміну умов розміщення банківських вкладів

3492
Національний банк України (НБУ) підтримав пропозицію Державної комісії з регулювання ринків фінансових послуг про внесення змін у Цивільний кодекс України щодо повернення банківських вкладів, повідомив агентству "Інтерфакс-Україна" голова Держфінпослуг Віктор Суслов.
За його словами, згідно із запропонованими змінами, банк зобов'язаний видати вклад або його частину в розмірі відповідно до заявленої вимоги на умовах повернення, установлених договором. Тобто ліквідується норма, що дає вкладникові право розривати договір в односторонньому порядку і надається право таких дій, якщо це передбачено умовою договору.
"Це дуже важливо. Адже ми не обмежуємо права вкладників. Якщо ця норма пройде, то й у вкладника і в банку буде право укласти депозитний договір, який передбачає можливість його розірвання", - підкреслив Суслов.
При цьому він відзначив, що тоді відсотки за таким договором будуть нижчими, наближаючись до відсотка за поточним вкладом. Але це вибір двох сторін. Якщо обидві сторони домовилися про неможливість одностороннього розірвання договору, то за це банк платить більше, підвищуючи процентну ставку по депозиту.
"От така маленька норма створює нову ситуацію в банківському секторі", - відзначив глава Держфінпослуг.
Суслов вважає, що введення цієї норми уможливить чітко планувати використання пасивів і активів банків.
Він також повідомив, що розроблений Держфінпослуг проект закону України "Про внесення змін у Цивільний кодекс України" переданий на узгодження в Кабінет міністрів.
За матеріалами:
Інтерфакс-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас