Експерти бачать перехід України на євро як один з виходів із даної економічної ситуації — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Експерти бачать перехід України на євро як один з виходів із даної економічної ситуації

Валюта
7232
Експерти бачать перехід України на євро як один з виходів із економічної ситуації, що склалася.
"Хоча це й видасться нереальним – введення євро в країні, але в нас дійсно є два шляхи виходу з ситуації, що склалася", - сказав президент Центру ринкових реформ Володимир Лановий на прес-конференції в середу.
Він пояснив, що першим шляхом є реформа національної грошової системи, введення принципів надання кредитів, управління інфляцією та курсовою політикою, а також кілька інших реформувань.
"Другий шлях – це, дійсно, розробити план переходу на європейську валюту. Це теж реальний шлях. Він включає кілька етапів, тому що існує досвід інших європейських країн", - додав експерт.
За його словами, цей процес включає створення зони вільної торгівлі, що супроводжується серйозними структурними законодавчими нововведеннями. Крім того, мова йтиме про спільний рух капіталів, створення прозорих ринків капіталів, платежів, створення валютного союзу і багато іншого.
"Це - реальний шлях. Його можна пройти за п'ять-вісім років", - констатував В.Лановий.
За словами заступника директора Інституту світової економіки тп міжнародних відносин Національної академії наук України Валерія Новицького, будь-якій країні відмовлятися від власної державної валюти – "це завжди погано". "Ми бачимо, як Британія пручається введенню євро. Що стосується України, то в цьому випадку розмова переходить у деяку ірраціональну площину", - вважає експерт.
Він звернувся до ситуації з курсом гривні. "Хоч хтось із присутніх вірить, що там немає ніяких спекуляцій і що там все чесно?", - запитав В.Новицький. "Просто в Україні відбувається щось, що не вписується в логіку здорового глузду", - додав він.
"У принципі для кожної країни перехід на нову валюту – це завжди погано, але у випадку з Україною, коли мова йде про абсолютну нісенітницю в політиці і макроекономічному регулюванні, думаю, що ще більшим злом є свобода, якою зараз керуються ті, хто вміє нею користуватися", - сказав експерт.
Як відомо, Міжнародний валютний фонд у конфіденційній доповіді, уривки з якої опублікувало видання Financial Times, попереджає про фінансові ризики, що стоять перед економіками країн Східної Європи, і рекомендує прискорити переведення країн, що є членами Євросоюзу, на використання євро.
За матеріалами:
Інтерфакс-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас