ЗМІ: У Польщі максимальна допомога уряду на сплату іпотечного кредиту складе 355 дол. — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

ЗМІ: У Польщі максимальна допомога уряду на сплату іпотечного кредиту складе 355 дол.

Кредит&Депозит
173
Максимальний розмір допомоги уряду Польщі громадянам, які втратили роботу і повинні виплачувати іпотечний кредит, складе близько 355 доларів на місяць (за сьогоднішнім середнім курсом польського Нацбанку 3,4 зл./1 дол США). Про це повідомляє Gazeta Wyborcza з посиланням на проект відповідного закону, підготовлений Міністерством праці Польщі.
За розрахунками міністерства, близько 50 тисяч поляків з мільйона, які купили житло в кредит, можуть вимагати допомоги зі сплати іпотеки, і уряд у найближчі три роки витратить на ці цілі близько 130 млн. дол. За даними газети, на допомогу можуть розраховувати поляки, які втратили роботу не зі своєї вини (починаючи з 1 липня 2008 року) і не можуть за рахунок інших доходів покривати виплати іпотечного кредиту. Урядові доплати будуть виплачуватися, поки позичальник знайде роботу, але не більше 12 місяців.
За даними видання, на допомогу можуть розраховувати також одружені громадяни, якщо один з подружжя втратив роботу, а куплена в кредит квартира є їхньою спільною власністю.
Газета відзначає, що гроші будуть виплачуватися не готівкою, а шляхом перерахування державним банком безпосередньо на рахунок банку, у якому позичальник має іпотечний кредит.
Згідно із законопроектом, отриману допомогу слід повернути державі протягом 8 років після двох років пільгового періоду (у цей час не потрібно буде віддавати гроші). Допомогу не зможуть одержати громадяни, які звільнилися з роботи із власної ініціативи або їх звільнили дисциплінарно, а також ті, хто мають більш ніж одну квартиру або будинок. У випадку приховання такої інформації винному загрожує кримінальна відповідальність, а також йому доведеться повернути всі кошти плюс 13% річних за їх неправомірне використання.
За даними газети, законопроект може бути розглянутий сеймом уже у квітні За даними видання, яке посилається на розрахунки Національного банку Польщі та Союзу польських банків, середній розмір місячної допомоги складе близько 230 доларів. Газета відзначає, що позичальник буде змушений покривати іншу частину позики, якщо доплата повністю не покриє виплати за кредитом.
Як повідомлялося, із квітня в Польщі діє закон, згідно з яким фізичні особи можуть оголошувати банкрутство, якщо вони не в змозі виплачувати свої борги. За даними Infomonitor, в 38-мільйонній Польщі близько 1,3 млн. громадян мають проблеми з виплатою боргів (перед банками, фірмами за товари та послуги і державними установами). За попередніми оцінками, близько 200 тисяч із них можуть оголосити банкрутство.
Довідка. Заборгованість поляків за іпотечними кредитами станом на кінець минулого року становила близько 55 млрд. дол., що становить 65% від загального боргу фізичних осіб перед банками в Польщі. Кількість проблемних іпотечних кредитів у Польщі росте через знецінювання національної валюти відносно валют, у яких видавалося 70% таких кредитів, а також внаслідок зниження зарплати і зростання безробіття у зв'язку зі світовою економічною кризою.
За матеріалами:
УНІАН
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас