Мінфін: Уряд України в 2009р утримається від комерційних зовнішніх запозичень — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Мінфін: Уряд України в 2009р утримається від комерційних зовнішніх запозичень

527
Міністерство фінансів України заперечує наявність проблеми фінансування дефіциту державного бюджету в 2009 році і поки не планує виходити на ринки зовнішніх комерційних запозичень.
"На даний момент немає невирішеного питання щодо фінансування дефіциту бюджету та обслуговування державного боргу. Ця проблема вирішена", - сказав заступник міністра фінансів Андрій Кравець на брифінгу в Києві в середу.
Говорячи про джерела фінансування, він повідомив, що тривають переговори зі Світовим банком про виділення $0,5 млрд, і висловив упевненість, що вони будуть успішно завершені в найближчі місяці.
За його словами, триває також робота з одержання відповідних коштів від інших держав.
"Не ідеться про здійснення (комерційних) запозичень на зовнішніх ринках. Ми можемо витримати надзвичайно складний 2009 рік з погляду обслуговування і погашення зовнішніх зобов'язань", - додав заступник міністра.
А.Кравець відзначив, що останнім часом намітилася позитивна тенденція на ринку українських єврооблігацій. За його словами, ставки по них знизилися на 10-15 процентних пунктів.
Згідно з даними учасників ринку, у вівторок ціни "коротких" українських єврооблігацій знову підросли за відсутності пропозиції, і одночасно виріс попит на більш "довгі" папери. Зокрема, єврооблігації України з погашенням у серпні цього року вже готові купувати по 90% від номіналу, що означає падіння їх прибутковості до 42% річних. Ціна єврооблігацій "Нафтогазу" з погашенням у вересні того року досягла 72-74% від номіналу, а ставка по них нарешті впала нижче 100% річних.
Крім того, значним попитом користуються єврооблігації державного Укрексімбанку з погашенням в 2009-2012 роках після повідомлення ЄБРР наприкінці минулого тижня про можливість виділення йому субординованого кредиту на $250 млн, що привело до їх подорожчання в середньому на 5 п.п. У результаті його зобов'язання з погашенням у вересні цього року котируються із прибутковістю близько 54% річних, у жовтні 2012 року – близько 37% річних.
Прибутковість по найдовших суверенних єврооблігаціях з погашенням в 2016-2017 роках становить трохи більше 20% річних.
Як повідомлялося, доходи держбюджету на 2009 рік затверджено в розмірі 238,9 млрд грн, видатки - 267,4 млрд грн, у тому числі по загальному фонду - 183,7 млрд грн і 193,4 млрд грн відповідно. Граничний розмір дефіциту держбюджету-2009 визначено на рівні 31,2 млрд грн, у тому числі загального фонду - 9,2 млрд грн.
У той же час держбюджет допускає направлення ще 44 млрд грн за рахунок випуску держоблігацій і наступного їх викупу Нацбанком на програму рекапіталізації банків. При цьому уряд передбачає розширити цю програму за рахунок включення в неї національних акціонерних компаній.
Поки джерелами фінансування бюджету є викуп Нацбанком держоблігацій внутрішньої позики, виділення кредитів міжнародних фінансових організацій і скорочення до мінімуму коштів на рахунках уряду, тоді як надходження від приватизації мінімальні.
Президент Віктор Ющенко в середу оцінив розміри дефіциту держбюджету в 80-85 млрд грн, або 7,5-8% ВВП, і застеріг уряд від спроб профінансувати його тільки за рахунок емісії Нацбанку.
За матеріалами:
Інтерфакс-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас