Ринок депозитів очікують зміни — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Ринок депозитів очікують зміни

Кредит&Депозит
12931
Середня ставка за ощадними депозитами терміном на три місяці з початку року виросла більш ніж на 2% річних. Експерти при цьому очікують серйозних змін на ринку депозитів і пояснюють, що заяви окремих банків про приріст депозитного портфеля не відповідають дійсності.
За даними компанії "Простобанк Консалтинг", середня процентна ставка за депозитами у гривні без права поповнення терміном на три місяці на початку квітня склала 20,39% річних. При цьому за останні три місяці середня ставка виросла більш ніж на два процентні пункти.
На думку банківських фахівців, надалі ставки не будуть підвищуватися так значно і так масово, як раніше. "У цілому ставки за депозитами у гривні найближчим часом збережуться на поточному рівні, - вважає Олександра Чепуріна, директор департаменту операційних послуг Сведбанку. - Можливе підвищення ставок окремими банками із проблемною ліквідністю. Що стосується ставок в іноземній валюті – можливо невелике їх зниження вже найближчим часом. А в тримісячній перспективі можливий початок зниження ставок у всіх валютах".
У цілому експерти очікують значних змін у поведінці банків і вкладників. "Наближаються дуже серйозні зміни на ринку депозитів, - відзначає Олексій Рубцов, начальник управління ризик-менеджменту Морського транспортного банку. - Український ринок специфічний: головним критерієм конкуренції ніколи не виступала надійність банку, була тільки цінова конкуренція. Так йдуть справи і сьогодні. Наші клієнти аж до самого останнього часу в спілкуванні використовували аргумент – "але в них же ставка за депозитом на 2% вища", наводячи в приклад банки з істотними проблемами. Сподіваюся, найближчим часом ситуація зміниться, але, проте, протягом найближчих декількох років буде спостерігатися тотальна недовіра до банківської системи, у тому числі – і до тих банків, які чітко виконували свої зобов'язання перед клієнтами".
Слід зазначити, що, незважаючи на заяви окремих банків про приріст депозитного портфеля, недовіра вкладників і скорочення горизонту планування провокують продовження відтоку депозитів. "Коли окремі банки говорять про великий приріст по окремих видах вкладів, то, швидше за все, мова йде не про велике збільшення обсягу залучених коштів приватних клієнтів, - пояснює Олександра Чепуріна. - Зростання "поточних депозитів" може бути пов'язане з тим, що клієнти перевкладають кошти з довгострокових у короткострокові депозити або навіть поточні рахунки з підвищеною ставкою". Також експерт відзначає, що ситуація, коли клієнти готові жертвувати прибутковістю для підвищення доступності вкладів, створює потенційну небезпеку, погіршуючи рівень ліквідності банків.
За матеріалами:
Простобанк Консалтинг
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас