Банків, що видають автокредити, додалося — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Банків, що видають автокредити, додалося

Кредит&Депозит
6166
За останній місяць кількість банків, що видають автокредити, виросла на третину. Експерти при цьому радять не поспішати з висновками про поновлення кредитування і вважають, що в колишніх обсягах його в Україні вже не буде ніколи.
За даними компанії "Простобанк Консалтинг", два банки з 50-ти лідерів на ринку за останній місяць приєдналися до тих, що видають позики на купівлю авто. Раніше це був УкрСиббанк, а за останній тиждень відновив кредитування БМ Банк. Тепер кредити на нову іномарку в гривні видають шість установ. Крім згаданих, автокредити можна одержати в банках "Форум" і "Кредит Європа Банк", а при подачі заявки через автосалони – в "Індекс-Банк" і "ВТБ (Україна)". Останній раз така кількість банків, що пропонують цей продукт, була на ринку в листопаді 2008 року. Втім, експерти радять не поспішати з висновками про поновлення кредитування.
"Це одиничні випадки, – пояснює Ніна Грязнова, начальник кредитного управління Східно-Європейського банку. - Не думаю, що автокредитування в умовах падаючої купівельної спроможності населення і жорсткості видачі позик, може бути найбільш актуальним зараз. Якщо говорити про поновлення кредитування, то першими повинні стати кредити юридичним особам, причому тих реальних галузей економіки, які працюють на найбільш затребуваних зараз ринках – харчова, енергозберігаюча, легка промисловість, високотехнологічні галузі иа інші".
Видача кредитів на купівлю авто не буде рости навіть після того, як банки почнуть відновлювати кредитування фізосіб, тому що банки докорінно поміняли своє ставлення до застав за кредитами. "Не думаю, що автокредитування буде першим. Звичайно, попит на автомобілі в населення залишився високим, але банки, навчені гірким досвідом "легких" кредитів, стали дуже уважно ставиться до якості застави при кредитуванні, - розповідає Бартош Бжозовські, виконавчий директор з розвитку у маркетингу індивідуального бізнесу АКБ "Форум". - І, як виявилося, автомобілі - це не краща застава. Він належить скоріше до середнього рівня, ніж до високого. Тому для банків набагато вигідніше відновити іпотечне кредитування".
За словами Бжозовські, банки почнуть кредитувати в значному обсязі тільки після зниження ставки по овернайту. Але навіть у цьому випадку колишніх масштабів автокредитування вже ніколи не буде. "Усі ми ще пам'ятаємо споживчий бум 2007-2008 року. А після піка не треба очікувати високої хвилі. Тому, я думаю, що кредитування в колишніх обсягах уже не буде, - додає Бартош Бжозовські. - А відчутне поновлення буде залежати від ліквідності ринку і купівельної спроможності населення. Якщо раніше клієнт міняв машину, узяту в кредит, через 2-3 рокт, то тепер, я думаю, він поїздить на ній 5-6 років, оскільки умови кредитування і його доходи змінилися".
За матеріалами:
Простобанк Консалтинг
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас