Німеччина готується до першої націоналізації банку — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Німеччина готується до першої націоналізації банку

Казна та Політика
1092
Hypo Real Estate може стати першим націоналізованим банком Німеччини за останні 80 років. Експерти вже встигли назвати цей банк "німецьким Lehman Brothers".
Тривалі катування фінансовою кризою одного з лідерів німецького ринку іпотечного кредитування Hypo Real Estate, схоже, вийшли на пряму свого логічного завершення. Минулого тижня стало відомо про придбання урядом Німеччини 8,7% банку.
Механізм угоди полягає в рефінансуванні іпотечної фінустанови через спеціально створений антикризовий фонд Soffin. Чиновники не приховують, що нинішнє придбання 20 млн. акцій за 60 млн. євро є черговим витком розвитку проблем у банку. Оскільки піврічні надії і багаторазові фінансові уливання виявилися безглуздими, у Німеччині вже ніхто не сумнівається, що державі в найближчі місяці доведеться викупити й інші акції збанкрутілого банку.
Вирішальним акордом для ухвалення рішення про націоналізацію стало оприлюднення результатів Hypo Real Estate за 2008 рік. Так, чисті збитки банку за підсумками року склали 5,46 млрд євро. Якщо ще в 2007 році доподатковий прибуток компанії становив 862 млн євро, то за останній рік цей показник змінився на збиток з результатом 5,38 млрд євро.
Hypo Real Estate - другий за розміром іпотечний банк у Німеччині. Фінансова установа стала найпомітнішою жертвою фінансової кризи в країні. Діяльність компанії полягає в роботі в трьох секторах ринку нерухомості. До них належать комерційна нерухомість, інфраструктура і державні фінанси, а також ринки капіталу та управління активами. Фінансисти навіть обізвали банк "німецьким Lehman Brothers", у такий спосіб натякаючи уряду на можливий результат у випадку відсутності необхідної допомоги.
Станом на минулу п'ятницю ринкова капіталізація банку становила 280 млн євро, у той час як ще три роки тому цей показник був в 50 разів більшим. Стрімке падіння акцій Hypo Real Estate відбулося у вересні після того, як дублінський підрозділ Depfa Bank не зміг залучити необхідні кошти. Відтоді банк регулярно одержував фінансову допомогу від уряду, сумарний обсяг якої перевищив 100 млрд. євро. У січні цього року Міністерство фінансів Німеччини заявило про рішення не націоналізувати неліквідні активи банків.
"Не буде такого рішення, яке передбачало би націоналізацію "поганих активів, - відзначав тоді представник Мінфіну Торстен Альбіг. - Повинне бути якесь розумне рішення, і знайти його непросто". Разом з тим раніше повідомлялося, що влада розглядає можливість створення так званого "поганого банку", у якому були б зібрані всі неліквідні активи національних фінансових організацій. На захист банку неодноразово виступала і канцлер ФРН Ангела Меркель.
18 лютого уряд Німеччини схвалив закон, який дозволить йому до 30 червня взяти під контроль банки, що вдалися до допомоги федерального бюджету. Hypo Real Estate вважається одним з перших кандидатів на націоналізацію. Цікаво, що у випадку повної рекапіталізації банку державою це стане першою націоналізацією фінансової установи за останні майже 80 років. Останній раз подібне траплялося в 1931 році у зв'язку з банкрутством німецького Danat Bank. Експерти вважають, що повністю націоналізований банк має більше шансів для придбання потенційними інвесторами, серед яких називають Eurohypo, Corealcredit і Dusseldorfer Hypothekenbank AG.
За матеріалами:
Діло
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас