Нацбанк женеться за валютою — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Нацбанк женеться за валютою

Казна та Політика
22026
У Мінюст надійшла постанова Національного банку №109, яка передбачає формування резервів під валютні кредити в гривні. За відомостями "ЭИ", банківське лобі намагається скасувати її через Міжнародний валютний фонд.
Постанова Нацбанку №109 є доповненням до 107-ї постанови, яка приведе до остаточної зміни порядку розрахунків нормативу валютної позиції комерційних банків. Регулятор передбачає, що відтепер резерви, сформовані під можливі збитки від валютних операцій, не будуть ураховуватися в нормативі валютної позиції.
Це приведе до того, що в банків виникне необхідність продавати валюту в обсязі сформованого резерву на міжбанківському ринку. За оцінками фахівців Національного банку, це дозволить збільшити надходження валюти на міжбанк на $3-4 млрд. протягом двох місяців, які дано банкам на приведення своїх позицій у відповідність із новими вимогами регулятора.
Банкіри по-різному поставилися до ініціативи Нацбанку. "Це рішення наближає нас до міжнародних правил роботи на фінансовому ринку", - говорить голова правління "ОТП Банку" Дмитро Зінков. Тим часом, за словами банкіра, якщо з валютної позиції виключити резерви під валютні кредити, то норматив для кожного банку зажадає істотного коректування, у результаті якого банку доведеться продати певну суму валюти. Джерелом цієї валюти Дмитро Зінков бачить погашення клієнтами кредитів. "Крім того, можливо, ми запропонуємо частині своїх позичальників конвертувати валютні кредити в гривневі, і цим підемо від формування певної суми резервів у валюті", - говорить банкір.
Його колега з одного з найбільших банків висловлюється про ініціативу НБУ в більш категоричних виразах. За його словами, у банків просто немає валюти, яка повинна перебувати в резервах під можливі збитки по кредитних операціях. Валютні резерви записані лише в бухгалтерських проводках, якими закривається валютна позиція. Якщо їх з розрахунку позиції виключити, банкам знадобиться колись купити валюту, а потім її продати - щоб закрити позицію. "Коли формуються резерви на рівні 2-3% від портфеля, це регулювання було б прийнятним. Зараз, коли рівень проблемної заборгованості перевищує 20%, резерви збільшуються в рази", - говорить банкір.
За його словами, якщо він звернеться до материнського банку із проханням виділити українському банку валюту, щоб той її продав і закрив валютну позицію, це прохання просто не зрозуміють. "Я не знаю, навмисне це, чи ні, але НБУ створює умови, щоб іноземні банки продавали в Україні валюту не тільки під збільшення капіталу, але й для фіксації валютної позиції", - говорить він.
За відомостями "ЭИ", лобі найбільших банків (в основному з іноземним капіталом) уже звернулося до Світового банку (СБ) і Міжнародного валютного фонду (МВФ) із проханням вплинути на Національний банк і анулювати дану регуляцію. Джерело стверджує, що інакше жоден іноземний банк не стане продовжувати інвестування грошей в Україну у валюті і здійснювати валютне кредитування, що негативно позначиться на експортерах.
За матеріалами:
Экономические Известия
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас