Експерт: Зниження темпів зростання інфляції викликано скороченням попиту — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Експерт: Зниження темпів зростання інфляції викликано скороченням попиту

Казна та Політика
557
Зниження темпів зростання інфляції викликане скороченням попиту. Таку думку РБК-Україна висловив аналітик інвестиційно-фінансової групи "Сократ" Михайло Сальников.
"Криза вступила у свою стабільну стадію. Зростання безробіття, скорочення доходів, неможливість забрати свої депозити з банків привели до зменшення кількості вільних грошей на руках у населення і, відповідно, до скорочення попиту на товари. А у свою чергу скорочення попиту стримує зростання цін", - сказав він.
Крім того, позитивну роль зіграла стабілізація валютного курсу, вважає експерт. "Якщо кілька місяців тому населення намагалося позбутися гривні, що дешевшає, купуючи валюту і товари довгострокового користування, то зараз кількість вільної гривні на руках зменшилася, а паніка, викликана девальвацією, трохи вляглася, що знизило попит на багато товарів з боку населення", - відзначив він.
При цьому експерт звернув увагу на те, що через ослаблення попиту останнім часом значна кількість імпортерів вимушено знижують ціни. "Особливо в автомобільному секторі і секторі побутової техніки ціни на окремі товари в доларовому еквіваленті знизилися в порівнянні з минулим роком до 30-40%", - відзначив Сальников.
На думку експерта, у січні в Україні пройшла перша хвиля інфляції (+2,9%), яка підстьобувалася головним чином девальвацією гривні. "Сьогодні девальваційний тиск уже не такий великий на інфляцію і зараз уже починає виходити на перший план стримування попиту. Але якщо девальвація продовжиться далі, то темпи інфляції знову виростуть", - вважає він.
Сальников прогнозує, що якщо подальшої девальвації гривні не буде, то інфляція в Україні за підсумками року складе 15-17%. "Але ми очікуємо девальвацію та інфляцію на рівні 24%", - резюмував він.
За матеріалами:
РБК-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас