"Газпром" спіткала розплата — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

"Газпром" спіткала розплата

Енергетика
10314
Україна розплатилася за російський газ, поставлений у березні. У цілому за квартал НАК "Нафтогаз України" закупила в "Газпрому" удвічі менше газу, ніж передбачає контракт. Але штрафні санкції до компанії не виставлені. Більше того, сторони зробили перший після скандальної брюссельської декларації крок назустріч - підписали технічну угоду про постачання і транзит газу.
НАК "Нафтогаз України" перерахувала "Газпрому" плату за газ, спожитий у березні. В "Газпромі" факт оплати також підтверджують. 7 квітня було останнім днем, коли НАК могла зробити переказ, інакше в силу вступила б умова угоди про подальшу закупівлю газу тільки по передоплаті. За словами прес-секретаря "Нафтогазу" Валентина Землянського, Україна спожила в березні близько 1,1 млрд кубометрів газу. А в цілому за I квартал "Нафтогаз" закупив в "Газпрому" 2,5 млрд кубометрів газу - удвічі менше від законтрактованих обсягів.
Згідно з контрактом, підписаним "Газпромом" і "Нафтогазом" 19 січня, Україна може знижувати споживання без штрафних санкцій не більше ніж на 20%. У середині березня прем'єр Росії Володимир Путін підтверджував, що "Газпром" не буде брати штрафів з "Нафтогазу". Однак 23 березня прем'єр-міністр Юлія Тимошенко і голова Єврокомісії Жозе Мануель Баррозу підписали декларацію про модернізацію газотранспортної системи (ГТС) України. Росія різко відреагувала на ці документи - і газові відносини Москви та Києва знову загострилися.
Учора "Нафтогаз" спробував згладити протиріччя, запевнивши, що подальше обговорення модернізації ГТС буде проходити у взаємодії з "Газпромом". Більше того, у понеділок "Газпром" і "Нафтогаз" підписали технічну угоду в рамках реалізації контрактів на постачання і транзит газу в 2009-2019 роках. Поки угода підписана на рік. Документ планувалося підписати ще в січні, але його узгодження затяглося. Як пояснюють в обох компаніях, угода докладно описує властивості і характеристики газу, напрямку поставок із точками входу/виходу та обсягами.
"Це певна дорожня карта технічного співробітництва, - відзначив уповноважений президента з міжнародних питань енергетичної безпеки Богдан Соколовський. - Ми одержали нормальну схему газових потоків". В "Газпромі" підписану угоду офіційно не коментують.
Україна і Росія погодили й інше принципове питання - вартість російського газу в II кварталі. У січні-березні вона становила $360 за тисячу кубометрів. За розрахунками "Газпрому", ціна у квітні-червні повинна була скласти $280 за тисячу кубометрів. Однак учора перший заступник голови правління "Нафтогазу" Ігор Діденко повідомив, що вона буде на рівні $270-271 за тисячу кубометрів. "На сьогоднішній день та ціна, яка розрахована НАК і 'Газпромом', відрізняється на 30-40 центів за тисячу кубометрів і коливається в межах $270-271 за тисячу кубометрів", - сказав він. В "Газпромі" цю інформацію підтверджують.
"Підписана важлива для України технічна угода, відсутність якої в січні дозволила 'Газпрому' заявити про те, що Україна не хоче транспортувати газ у країни Євросоюзу", - говорить заступник гендиректора НТЦ "Психея" Геннадій Рябцев. Денис Борисов з російської ІК "Солід" відзначає, що значення угоди, що формалізує відносини Росії та України, може вирости з урахуванням планів щодо модернізації ГТС. "Документ дає гарантії 'Газпрому', що газові потоки не будуть перенаправлені без його відома", - говорить аналітик. Він додає, що "Газпром" не користується своїм правом оштрафувати Україну за недобір, скоріше, не з економічних міркувань, а з геополітичних причин.
За матеріалами:
Коммерсант-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас