КСУ: За чинним законодавством прийняття нової Конституції на референдумі неможливо — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

КСУ: За чинним законодавством прийняття нової Конституції на референдумі неможливо

Казна та Політика
505
За чинним законодавством прийняття нової Конституції на референдумі неможливо.
Таку заяву зробив голова Конституційного суду України Андрій Стрижак на зустрічі зі співдоповідачами Моніторингового комітету ПАРЄ Ренатою Вольвенд і Сабіною Лойтгойзер-Шнарренбергер, повідомляє прес-служба суду.
Стрижак відзначив, що у свій час КСУ дав тлумачення цій нормі та ухвалив, що "народ як носій суверенітету і єдине джерело влади в Україні може реалізувати на всеукраїнському референдумі з народної ініціативи своє виключне право визначати і змінювати конституційний лад в Україні шляхом прийняття Конституції України в порядку, який повинен бути визначений Конституцією та законами України". У той же час, за словами голови КСУ, відповідно до чинного Основного закону, прийняття нової Конституції на референдумі неможливо.
Нагадаємо, 6 квітня Президент України Віктор Ющенко, виступаючи в КНУ ім. Тараса Шевченка, закликав парламент якомога швидше сформувати конституційну комісію для розгляду свого проекту змін у Конституцію. Президент також запропонував парламенту ініціювати проведення загальнонаціонального референдуму з питання прийняття змін у Конституцію.
31 березня В.Ющенко вніс у ВР проект змін у Конституцію, яким, зокрема, пропонується створити в Україні двопалатний парламент - Національні збори України. При цьому нижня палата повинна складатися з 300 нардепів, вибраних за пропорційною системою. До складу верхньої палати – Сенату – повинні входити по троє сенаторів, які обираються на шість років в Автономній Республіці Крим, кожній області, місті Києві, а також у громадах, які за статусом прирівняні до області. До складу Сенату також повинні входити колишні Президенти України, крім усунутих з посади в порядку імпічменту.
Дана ініціатива Президента викликала негативну реакцію БЮТ. Так, лідер блоку Юлія Тимошенко заявила, що ідея створення двопалатного парламенту в Україні суперечить Конституції, а віце-спікер ВР Микола Томенко висловив думку, що президентський проект Основного закону не може бути підтриманий парламентом, тому що перетворить державу на "модель президентсько-олігархічної республіки".
На думку політичних експертів, конституційні пропозиції глави держави навряд чи знайдуть підтримку у ВР, головним чином тому, що на В.Ющенка сьогодні орієнтуються лише кілька десятків депутатів.
За матеріалами:
РБК-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас