Центрвиборчком відкрив дорогу до першого місця — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Центрвиборчком відкрив дорогу до першого місця

Казна та Політика
727
Вчора набрала чинності прийнята парламентом 1 квітня постанова про призначення чергових виборів президента на 25 жовтня. У Центрвиборчкомі відразу ж заявили про початок підготовки до їх проведення.
На думку членів комісії, для того, щоб вибори пройшли на належному рівні, за час, що залишився до голосування, необхідно внести зміни до виборчого законодавства і збільшити фінансування.
Вчора набрала чинності постанова Верховної ради від 1 квітня про проведення 25 жовтня чергових виборів президента. Як відомо, вона була прийнята переважною більшістю голосів - 401 народного депутата. Текст постанови опублікований в офіційних виданнях "Голос України" і "Урядовий кур'єр".
Після оприлюднення постанови в Центральній виборчій комісії оголосили про початок підготовки до проведення президентських виборів. "Постанова Верховної ради сприйнята як взята до виконання, і Центральна виборча комісія вже почала заходи щодо підготовки до проведення виборчого процесу, який почнеться 27 червня 2009 року", - заявила вчора заступник голови Центрвиборчкому Жанна Усенко-Чорна, яка підкреслила, що постанову про призначення виборів президента на 25 жовтня в ЦВК сприйняли однозначно.
Заявивши про готовність провести вибори, у ЦВК відразу ж попередили, що при підготовці до них комісія може зіштовхнутися з низкою труднощів, насамперед фінансового характеру. У Центрвиборчкомі впевнені, що тих коштів, які передбачені на президентські вибори в держбюджеті, може не вистачити.
- Для проведення чергових президентських виборів в 2009 році коштів недостатньо, тому необхідно залучити для цього додаткове фінансування, - заявив заступник голови ЦВК Андрій Магера. Він нагадав, що в держбюджеті на виборчу кампанію передбачено трохи більше 712 млн грн, у той час як, за попередніми підрахунками Центрвиборчкому, вибори обійдуться країні приблизно в 1 млрд грн. Таким чином, необхідно вишукати додатково 200-250 млн грн.
- Але ця сума ще буде уточнюватися на нарадах, зустрічах із представниками Міністерства фінансів. Це буде та цифра, на яку вийде парламентський бюджетний комітет, - уточнив Магера.
Крім того, у ЦВК заявляють, що для більш якісного проведення виборів необхідно в терміновому порядку внести зміни до нинішнього закону про вибори президента, який, на думку більшості членів комісії, "трохи застарів".
Наприклад, у ЦВК впевнені, що необхідно змінити норму про формування складу 225 територіальних виборчих комісій. Зараз, згідно із законом, у комісії може бути не більше двох представників від кожного кандидата.
- На виборах президента в 2004 році в комісії входило по 42 представника. Така комісія абсолютно недієздатна: неможливо провести нормальне засідання, оскільки для цього необхідний кворум - дві третини від складу комісії. При такій кількості зібрати членів комісії малоймовірно, - розповів Магера.
Є в Центрвиборчкомі і гарні новини. У комісії впевнені, що списки виборців на виборах глави держави будуть складені на підставі бази даних державного реєстру виборців, який одержав високу оцінку європейських структур.
"Ми маємо все - і фактичні, і юридичні - підстави вважати, що до президентських виборів база даних державного реєстру виборців буде уточнена, і списки виборців будуть складені з використанням бази даних державного реєстру", - сказала Усенко-Чорна.
При цьому вона відзначила, що для використання бази даних держреєстру при складанні списків виборців також необхідно внести зміни до закону про президентські вибори. "За обсягами, за рівнем актуалізації даних про громадянах України в нашій державі немає подібної бази даних. Сьогодні 36,6 млн виборців з максимально доступними для нашої держави даними сконцентровані на сервері Центральної виборчої комісії", - підкреслила вона.
- У кожному разі списки виборців будуть значно кращими від тих, що були на минулих президентських виборах, - заявив Магера.
Людмила Долгополова
За матеріалами:
Коммерсант-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас