Литвицький: Курс гривні у ІІ кв. може зберегтися на рівні, близькому до існуючого — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Литвицький: Курс гривні у ІІ кв. може зберегтися на рівні, близькому до існуючого

Валюта
629
Курс гривні до долара в другому кварталі може зберегтися на рівні, близькому до існуючого, вважає керівник групи радників голови НБУ Валерій Литвицький.
"Швидше за все, ринок буде балансувати на рівні значень першого кварталу: курс гривні в другому кварталі може зберегтися на рівні, близькому до вже існуючого", - сказав він агентству "Інтерфакс-Україна" у вівторок.
У той же час радник голови НБУ підкреслив, що для закріплення стабілізації на валютному ринку в другому кварталі необхідно провести ефективні переговори з місією Міжнародного валютного фонду (МВФ), яка прибуває в Україну на цьому тижні, а також збалансувати бюджети НАК "Нафтогаз України" і Пенсійного фонду на законодавчому рівні.
"Цього буде досить для того, щоб місія рекомендувала МВФ прийняти позитивне рішення про виділення другого траншу. З урахуванням цього рішення можна буде прогнозувати рух курсу в першому півріччі в районі середньозважених значень першого кварталу", - пояснив В.Литвицький.
Як повідомлялося, середньозважений курс гривні до долара, після січневого ослаблення до 8,09 грн/$1, у лютому і березні підсилювався відповідно до 7,97 і 7,96 грн/$1.
"Курс у квітні, після певного посилення в лютому-березні, залишається в зоні стабільності. 3 квітня середньозважений курс по всіх операціях з доларом (з урахуванням операцій НБУ – ІФ) склав 7,93 грн/$1, 6 квітня – 7,92 грн/$1, а сьогодні – на рівні 7,94 грн/$1. Тобто, коливання безпечні", – сказав радник голови НБУ.
За його даними, сукупний обсяг операцій з доларом 6 квітня склав $205 млн, у тому числі інтервенція центрального банку – $129,5 млн. Середньозважений курс на міжбанківському валютному ринку без урахування участі НБУ склав у понеділок 7,97 грн/$. У вівторок, 7 квітня, обсяг інтервенції Нацбанку скоротився, за попередніми даними, майже до $20,2 млн при сукупному обсязі ринку на рівні $112,5 млн. Середньозважений курс на міжбанку у вівторок (без урахування операцій НБУ), за оперативними даними, склав близько 7,96 грн/$1.
Керівник групи радників голови НБУ підкреслив, що значний розмір продажу валюти регулятором у понеділок пов'язаний з виконанням НАК "Нафтогаз України" програми розрахунків за імпортований газ: за перший квартал Нацбанк продав держхолдингу $346 млн.
"Ніяких дефолтів в "Нафтогазу" – усе платить", - сказав він.
За матеріалами:
Інтерфакс-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас