НБУ: Офіційний прогноз інфляції в Україні доцільно переглянути — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

НБУ: Офіційний прогноз інфляції в Україні доцільно переглянути

1817
Інфляційна динаміка в Україні в першому кварталі 2009 року дає підстави для перегляду офіційного прогнозу зростання цін на поточний рік, вважає керівник групи радників голови Національного банку України (НБУ) Валерій Литвицький.
"Березень підтвердив неминучість перегляду діючого прогнозу інфляції убік підвищення. Імовірність мати за підсумками року зростання споживчих цін більш ніж на 10% збільшилася. Але ймовірність виходу на показник значно менший від торішнього є ще вищою", - сказав він агентству "Інтерфакс-Україна" у вівторок.
"Особисто я вважаю, що доцільно звернути увагу на оновлений прогноз СБ перед ухваленням рішення щодо відновлення прогнозу інфляції", - додав В.Литвицький.
Як повідомлялося, інфляція в Україні в січні-березні-2009 склала 5,9%: у березні інфляція сповільнилася до 1,4% з 1,5% у лютому і 2,9% у січні. Уряд прогнозує зростання інфляції в 2009 році на 9,5%, тоді як Світовий банк – на 16,4%. Інфляція в 2008 році в Україні склала 22,3%.
Коментуючи цінові підсумки березня, керівник групи радників голови НБУ відзначив, що гальмування цінової динаміки набуває ознаки тренда. "Стагфляційна перспектива ще на крок віддалилася. Ціни рухаються в такт із ослабленням економічної активності", - сказав В.Литвицький.
Разом з тими, на його думку, не виправдалися очікування більш істотного гальмування інфляції.
"Високою є база порівняння. Після лютневої паузи в Україні знову споживчі ціни ростуть швидше, ніж у Росії, яка є головним ринком нашого експорту – 1,4% проти 1,3%. Інфляція споживчих цін усе ще є занадто високою. Її березневий показник на 0,6% вищий, ніж середній для цього місяця в 1997-2008 рр. (0,8 %). Споживчі ціни в березні росли швидше, ніж у лютому, лише двічі: в 2005-му і 2008 роках", - відзначив радник голови НБУ.
За його оцінкою, уповільненню інфляції сприяло посилення гривні в лютому-березні: середньозважений курс гривні до долара, після січневого ослаблення до 8,09 грн/$1, у лютому і березні підсилювався відповідно до 7,97 і 7,96 грн/$1.
Важливу роль у протидії зростанню цін зіграла і жорсткість монетарної політики: у березні монетарна база зросла лише на 0,8%, але грошова маса скоротилася на 1,5%. Крім того, за оцінкою В.Литвицького, позитивно вплинула стриманість у тарифній політиці.
"За квартал грошова маса скоротилася на 10,1%. Рік тому в січні-березні вона збільшилася на 5,0%. Основний дезінфляційний ефект слід очікувати в червні-вересні. Однак, частково, він мав місце вже в березні", - пояснив він.
Серед факторів, що підтримують зростання інфляції, радник голови НБУ відзначив високий рівень, що зберігається, інфляційних побоювань, про який свідчить тривалий відтік депозитів. За даними В.Литвицького, з початку року депозити фізичних осіб зменшилися на 9,8%, тоді як у цей же період минулого року вони зросли на 9,2%.
Крім того, позначається і вплив вторинної інфляції після щорічного (з 2006 року) подорожчання цін на енергоносії, особливо на газ.
Керівник групи радників голови НБУ вважає, що для стримування інфляції владі України доцільно запобігти надлишковому нарощуванню ліквідності інструментами рефінансування, утримувати робочі ставки рефінансування та інших операцій Нацбанку відповідно до інфляційного тренда, а також підсилити стерилізаційні заходи в активній фазі рекапіталізації банків.
При цьому, за його словами, слід утриматися від значного разового підвищення тарифів на газ та інші комунальні послуги, посилення агресивності акцизної політики.
За матеріалами:
Інтерфакс-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас