ЄЦБ проти поспішного введення євро у країнах Східної Європи — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

ЄЦБ проти поспішного введення євро у країнах Східної Європи

Валюта
473
Поспішна заміна національних валют на євро в країнах Східної Європи може обернутися негативними наслідками, вважає член Ради керуючих Європейського центрального банку Евальд Новотні.
Прискорене введення євро в східноєвропейських країнах може привести до зниження довіри до загальноєвропейської валюти. Про це в інтерв'ю агентству "Рейтер" заявив член Ради керуючих Європейського центрального банку, голова Нацбанку Австрії Евальд Новотні. На його думку, цей крок може обернутися ще одним негативним наслідком – збільшиться розрив між рівнями економічного розвитку окремих країн зони євро. Новотні відкинув аргументи тих, хто закликає ЄЦБ надати підтримку національним валютам низки країн.
Він пояснив, що до загострення кризи в державах колишнього східного блоку привели макроекономічні причини, а не політика в сфері грошового обігу. Тому пожвавлення кон'юнктури може бути забезпечене тільки за допомогою економічних заходів стимуляції. У зв'язку з цим банкір нагадав, що крім створеного в ЄС так званого "фонду порятунку", якому було виділено 50 мільярдів євро, важливим інструментом підтримки країн Східної Європи є фінансовий пакет у розмірі 150 мільярдів євро, покликаний сприяти залученню інвестицій.
Новотні також підкреслив, що на відміну від США, Східна Європа практично не стикається із проблемою неліквідних банківських активів. До виникнення настільки гострої кризи в цих країнах привів макроекономічний розвиток. Тому стабілізація економіки одночасно приведе до стабілізації фінансової системи. Затверджений Євросоюзом пакет заходів допомоги є свого роду гарантією для країн, що опинилися в складній ситуації, таких, як, наприклад, Румунія, відзначив банкір.
Раніше Міжнародний валютний фонд рекомендував увести євро в деяких східноєвропейських країнах як один із засобів для подолання економічної та фінансової кризи. У стратегічній доповіді МВФ, уривки з якого опублікувала газета "The Financial Times", зокрема, відзначається, що такий крок сприяв би зміцненню довіри і мінімізації ризиків. Тим часом представник Євросоюзу знову підтвердив негативне ставлення офіційного Брюсселя до цієї ідеї. За його словами, критерії для приєднання до зони євро залишаються колишніми – зокрема, вимоги про низький рівень інфляції повинні дотримуватися неухильно.
За матеріалами:
Deutsche Welle
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас