"Нафтогаз" повністю оплатив "Газпрому" постачання газу у березні — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

"Нафтогаз" повністю оплатив "Газпрому" постачання газу у березні

Енергетика
480
Національна акціонерна компанія (НАК) "Нафтогаз України" перерахувала ВАТ "Газпром" кошти за поставлений російською компанією в березні природний газ, повідомив агентству "Інтерфакс-Україна" керівник прес-центру НАК Валентин Землянський.
"Компанія перевела необхідну суму коштів на рахунки "Газпрому" і тим самим розрахувалася за газ, поставлений у березні", - сказав він.
Як повідомлялося, за підсумками перших трьох місяців 2009 року споживання імпортного газу Україною трималося на рівні не набагато більше 50% законтрактованих обсягів. Планка take or pay ("бери або плати") у контракті "Газпрому" з "Нафтогазом України" зафіксована на рівні 80% (такий обсяг поставок споживач повинен оплатити незалежно від можливості його використовувати).
Зокрема, на січень "Нафтогаз України" законтрактував 1 млрд кубометрів газу, але відібрав лише 549 млн кубометрів, у лютому - близько 1,1 млрд кубометрів із запланованих 2 млрд кубометрів.
Раніше В.Землянський повідомив, що Україна в січні-березні 2009 року спожила близько 2,5 млрд кубометрів імпортованого природного газу.
Українська сторона офіційно заявляла, що зацікавлена в скороченні законтрактованих обсягів імпорту в 2009 році з 40 млрд кубометрів до 33 млрд кубометрів.
"Нафтогаз України" повинен розраховуватися за поставлений газ до 7 числа місяця, наступного за місяцем постачання, інакше набуде чинності умова угоди про подальшу закупівлю газу тільки по передоплаті.
У першому кварталі російський газ поставлявся в Україну за максимальною ціною $360 за тисячу кубометрів. У наступні періоди ціна буде іти за динамікою цін на нафтопродукти. За попередніми розрахунками "Газпрому", у другому кварталі ціна складе $280 за тисячу кубометрів. Уряд України прогнозує, що середньорічна ціна в 2009 році буде значно нижчою - $228,8 за тисячу кубометрів.
За матеріалами:
Інтерфакс-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас