Парламент не зробив внесок — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Парламент не зробив внесок

Казна та Політика
889
Верховна рада відхилила законопроект про введення єдиного соціального внеску (ЄСВ), що повинен був об'єднати всі соціальні платежі і зменшити адміністративні витрати бізнесу. Парламентарії доручили Кабінету міністрів до вересня розробити нову схему стягнення ЄСВ - без створення органа, що одержував би всі платежі замість Пенсійного фонду (ПФУ). Саме через цю норму закон про ЄСВ був учора відхилений. Експерти вважають за доцільніше надати ці повноваження ПФУ, але сумніваються у швидкому введенні ЄСВ.
Вчора народні депутати відмовилися подолати вето президента на закон №0924 "Про систему збору та обліку єдиного соціального внеску на загальнообов'язкове соціальне страхування", прийнятий 15 січня, також вирішивши не відправляти його на доробку до комітету Верховної ради з питань праці та соціальної політики. Парламентарії поставили за обов'язок Кабміну до 15 вересня розробити новий проект закону, що повинен передбачати введення єдиного соціального внеску замість платежів у чотири фонди: Пенсійний фонд (33,2%), фонди обов'язкового соціального страхування на випадок безробіття (1,6%), з тимчасової втрати працездатності (1,4%), від нещасних випадків на виробництві (0,56-13,5%).
Відпочатку законопроект №0924, внесений до Ради урядом Віктора Януковича в 2007 році, передбачав, що функції збору, обліку та контролю за своєчасністю виплати страхових внесків одержить Пенсійний фонд. Але "дорогою від комітету до розгляду законопроекту в другому читанні" у документі з'явилося 36 виправлень, розповів член профільного комітету Володимир Вязівський ("Наша Україна-Народна самооборона"). За його словами, основне виправлення стосувалося передачі всіх функцій не ПФУ, а тристоронній раді в сфері загальнообов'язкового соцстрахування. "З'являлася Тендерна палата №2, що дозволяла б спекулювати на надходженнях у фонди, загальна сума зборів яких за рік перевищує 200 млрд грн",- пояснив депутат.
Дійсно, у проекті закону, підготовленому до другого читання, немає виправлення про роботу тристоронньої ради. Вона була в законі, прийнятому в січні, і стала однієї із причин його ветування Віктором Ющенко.
Володимир Вязівський вважає, що уряд може доробити законопроект швидше, взявши за основу документ 2007 року, що консолідує платежі в ПФУ. Директор департаменту політики державного соцстрахування Мінпраці та соціальної політики Володимир Ступак сказав, що керівництво міністерства вже доручило його підрозділу почати роботу над проектом закону, але не зміг спрогнозувати остаточні терміни введення ЄСВ і його ставку.
Аналітик Бюро економічних і соціальних досліджень Олена Осинкіна підтримує рішення парламенту, що відхилив законопроект. У випадку прийняття документа замість спрощення сплати соціальних внесків бізнес одержав би непрозоре адміністрування, вважає вона. "Підприємства повинні були б подавати про себе додаткові відомості, хоча всі необхідні реєстри про платників уже давно сформовані в Пенсійному фонді. Будь-який такий орган може видавати свої форми звітності, які підприємства змушені були б закуповувати",- додає Осинкіна.
Доцільніше віддати головні функції ПФУ, впевнений провідний науковий співробітник Інституту демографії НАН України Лідія Ткаченко: "Пенсійному фонду ця система потрібна як нікому іншому, особливо якщо підуть накопичувальні внески або впровадять медичне страхування.
Олена Осинкіна припускає, що, якщо Кабмін швидко доробить законопроект, ЄСВ може бути введений уже із другого півріччя. Ткаченко вважає, що організаційна робота може забрати більше часу, ніж прийняття самого закону, а введення ЄСВ може затягтися на кілька років. "Напередодні президентських виборів і, можливо, парламентських, всім буде не до цього законопроекту",- відзначає вона.
За матеріалами:
Коммерсант-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас