УКАБ: Запас міцності більшості підприємств АПК скоро вичерпається — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

УКАБ: Запас міцності більшості підприємств АПК скоро вичерпається

Аграрний ринок
353
В асоціації "Український клуб аграрного бізнесу" (УКАБ) вважають, що без термінового проведення низки невідкладних заходів запас міцності більшості підприємств агропромислового комплексу скоро вичерпається, внаслідок чого доведеться суттєво скоротити обсяги виробництва в порівнянні з 2008 роком. Про це повідомили в прес-центрі асоціації.
"На даний момент основні дискусії ведуться навколо того, чи зможуть агропромислові підприємства відсіяти навесні 2009 року, однак сівба – це лише початок, і залишається актуальним питання, де взяти кошти для догляду за врожаєм і його збору", – вважає керівник групи експертів УКАБ Володимир Лапа.
За його словами, імовірною є ситуація, коли аграрії, вичерпавши власні кошти, будуть змушені продавати зерно з-під комбайна за сезонно низькими цінами, а це означає, що негативні наслідки просто трохи відстрочаться.
В УКАБ вважають, що, навіть враховуючи обмеженість бюджетних можливостей цього року, держава має важелі впливу на ситуацію і повинна їх задіяти.
Президент УКАБ Алекс Ліссітса відзначив, що в даних умовах повинні бути застосовані чітко акцентовані антикризові кроки, здатні швидко виправити ситуацію. До них можна віднести пріоритетне направлення коштів Стабілізаційного фонду на потреби АПК у період весняних польових робіт, щоб закласти основи майбутнього врожаю; рефінансування комерційних банків для пролонгації довгострокових кредитів агропідприємств, щоб зупинити відтік коштів і запобігти падінню виробництва; якнайшвидше затвердження всіх порядків державної підтримки аграріїв, а також збільшення обсягів форвардних закупівель зерна, щоб сільгосппідприємства змогли дістати кошти для інвестицій у майбутній урожай.
А.Ліссітса підкреслив, що по більшій частині мова йде про ті кроки, які вже є складовою аграрної політики, але застосування яких невиправдано загальмувалося останнім часом.
За матеріалами:
УНІАН
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас