Єврокомісія: Заява Обами не вплине на переговори про вступ Туреччини в ЄС — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Єврокомісія: Заява Обами не вплине на переговори про вступ Туреччини в ЄС

188
Президент США закликав Євросоюз прийняти Туреччину у свої ряди. Однак ця заява не вплине на перебіг переговорного процесу про можливе членство країни в ЄС, вважають у Брюсселі.
Заклик президента США Барака Обами про прийняття Туреччини в Європейський Союз не знайшов відгуку в Брюсселі. На думку Єврокомісії, заява Обами не матиме ніякого впливу на переговорний процес із Анкарою про можливе прийняття країни в Євросоюз.
"Нічого нового нема", - заявила 6 квітня офіційний представник Єврокомісії. За її словами, офіційний діалог про вступ Туреччини в ЄС почався в 2005 році. На даний момент закінчена робота по одному з розділів переговорів, ще по 9 розділах вони тривають.
"Цей процес ми будемо вести далі", - цитує представника Єврокомісії інформаційне агентство dpa. Наприкінці переговорного процесу потрібно перевірити, "чи готова Туреччина до вступу в ЄС, і чи готовий ЄС до прийняття Туреччини".
У Німеччині думки із приводу заяви Барака Обами розділилися. Канцлер Німеччини, християнський демократ Ангела Меркель виступає за "привілейоване партнерство" Туреччини і ЄС замість її повноправного членства в європейському співтоваристві.
Державний міністр у МЗС ФРН, соціал-демократ Гернот Ерлер із цього приводу заявив, що подібні ідеї суперечать офіційними цілями "великої коаліції", повідомляє агентство AP. За його словами, у коаліційному договорі СДПН і ХДС/ХСС закріплена мета прийняття Туреччини в Євросоюз. "Про "привілейоване партнерство" там нічого не сказано", - підкреслив він.
В інтерв'ю радіостанції Deutschlandradio Ерлер заявив, що влада США дуже зацікавлена в інтеграції Туреччини в ЄС, і він повністю підтримує це прагнення.
Німецький депутат Європарламенту від ХДС Ельмар Брок дорікнув американському президенту в спробах втрутитися у внутрішні рішення Європейського Союзу. "Це наша справа. Ми не розмірковуємо про те, чи повинні Сполучені Штати прийняти до свого складу нових членів", - сказав він в інтерв'ю німецькій телерадіокомпанії rbb.
За словами Брока, на даний момент ЄС не здатний прийняти у свої ряди такого члена, як Туреччина. "Ця країна ще не досягла належного рівня політичного розвитку і не побудувала правову державу, а також не добилася забезпечення свободи слова і віросповідання", - впевнений політик.
Нагадаємо, заяву про свою підтримку прийняття Туреччини в Європейський Союз Барак Обама зробив 5 квітня в Празі, відразу після закінчення неформального саміту ЄС-США. "Якби Євросоюз прийняв у свої ряди Туреччину, то це стало б важливим сигналом мусульманському світові", - відзначив американський лідер.
За матеріалами:
Deutsche Welle
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас