Новий фінансовий порядок — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Новий фінансовий порядок

2965
Лідери G20 на саміті в Лондоні схвалили план створення нового фінансового порядку у світі. Згідно з підсумковим документом, усі учасники фінансових ринків будуть перебувати під жорстким державним контролем. Для контролю над діяльністю хедж-фондів при МВФ буде спеціально створене агентство.
Офшори повинні будуть надавати інформацію про компанії, що користуються пільгами. Нові стандарти прийняті і по фінансовій звітності. Тепер доступною стане інформація про результати діяльності компаній, інформація про злиття та поглинання, відомості про винагороди керівництва компаній і їх власників.
У цілому "Велика двадцятка" проспонсорує світову економіку на 1,1 трильйона доларів. Ці кошти будуть спрямовані на поновлення кредитування, стимулювання зростання економіки і створення нових робочих місць. Зокрема план передбачає виділення додаткових ресурсів МВФ у розмірі 750 мільярдів доларів. З них 250 мільярдів буде витрачено на підтримку випуску нових SDR (резервний і платіжний засіб, що емітується МВФ для поповнення резервів і розрахунків по кредитах країн-донорів МВФ). Крім кредитування найбільш постраждалих від кризи країн, G20 направить 250 мільярдів на підтримку торгово-фінансової сфери. Крім цього, резерви МВФ будуть поповнені за рахунок продажу частини золотих запасів організації. Планується, що отримана від продажу сума 6 мільярдів доларів буде протягом наступних 2-3 років направлятися на підтримку найбідніших країн.
Підтримка регіональних економік частково буде здійснюватися за рахунок 100 мільярдів доларів, які держави - члени "двадцятки" увіллють через Світовий банк і ЄБРР. Зазначена сума буде надана протягом 2 років у вигляді експортних кредитів.
Не забули учасники саміту і простимулювати економіки своїх країн. Із цією метою з держбюджетів буде виділено в цілому 5 трильйонів доларів. Незабаром ці гроші, згідно з державними програмами, підуть на внутрішню підтримку. Крім того, фінальний документ саміту містить досить жорсткі заяви щодо внутрішньої економічної політики держав. У ньому G20 закликає країни до всебічного регулювання економіки. Це приведе до того, що внутрішня економічна політика значно посилиться, і такий порядок буде діяти як мінімум рік.
Головним гаслом учасників саміту став слоган "Ера банківської таємності підійшла до кінця". На зміну ліберальній фінансовій системі прийшла політика розкриття банківської таємниці та інформації про клієнтів. У рамках угоди учасники саміту фактично оголосили війну офшорним зонам. Так, держави заявили, що будуть застосовувати санкції проти територій з пільговим оподатковуванням, у випадку якщо ті відмовляться надавати їм інформацію про своїх клієнтів. Раніше цю позицію активно відстоював уряд США.
Протягом найближчих місяців буде розроблений новий стандарт розкриття інформації про діяльність ринкових інститутів: фінансова звітність, дані про великі угоди, злиття та поглинання, відомості про винагороди керівництва компаній, про власників повинні бути доступні для всіх потенційних інвесторів і споживачів послуг. Під жорсткий контроль потраплять найбільші хедж-фонди. Для контролю над їхньою діяльністю буде створено спеціальне агентство при МВФ.
Членами "Великої двадцятки" є Австралія, Аргентина, Бразилія, Великобританія, Німеччина, Індія, Індонезія, Італія, Канада, Китай, Корея, Мексика, Росія, Саудівська Аравія, США, Туреччина, Франція, ПАР, Японія і Європейський Союз. Постійними учасниками зустрічей G20 є МВФ, Європейський центральний банк і Світовий банк. На країни "Групи двадцяти" припадає понад 85% світового ВВП.
Ольга Джелебова
За матеріалами:
Діло
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас