Небезпечні офшори: перша десятка — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Небезпечні офшори: перша десятка

1278
Десять офшорних країн домовилися про те, що надалі будуть надавати відомості про іноземні компанії та підприємців, які користуються їхніми податковими пільгами.
Відповідну угоду підписали Швейцарія, Ліхтенштейн, Люксембург, Монако, Австрія, Андорра, Гонконг, Макао, Бельгія та Сингапур. За умовами договору, інформація про нерезидентів, що реєструють свої доходи через офшори, надаватиметься за письмовим запитом зацікавлених держав.
Обережно: Швейцарія
Результатом підписання такого договору може стати створення країнами спільної бази даних, куди автоматично буде вноситися вся інформація про нерезидентів, які користуються послугами офшорних зон - учасників угоди.
При цьому є два варіанти подачі інформації. Так, розголошенню можуть піддаватися дані про номінальний сервіс компаній (тобто трастових керівників) або ж бенефіціарів (реальних власників фірм). "У першому випадку така інформація не завдасть істотної шкоди власникові компанії, оскільки явно на нього не вказує. У другому - стає відома повна інформація про власника компанії", - пояснює директор компанії Tax Consulting Ярослав Ломакін.
Найбільшою популярністю в українського бізнесу зараз користується Кіпр. У цілому з осені 2008 року через рахунки кіпрських компаній пройшло близько 20 мільярдів доларів. Однак ця острівна держава не підписала договір про розголошення інформації.
Найбільшу загрозу для українського бізнесу відтепер становить розголошення даних Швейцарією. Наприклад, рахунки компанії, що перевіряються активно зараз, RosUkrEnergo також перебувають у швейцарських банках. Член комітету Верховної Ради з податкової і митної політики Валерій Шаманов допускає, що в Україні запитами в офшори будуть займатися силові органи. Зокрема СБУ і прокуратура.
Американський прес
При цьому головним лобістом підписання "угоди десяти" стали США. "Країни розуміють, що якщо вони відмовляться надавати таку інформацію, у них будуть проблеми. З іншого боку, якщо вони почнуть усім усе розповідати, то в них почнеться відтік капіталу", - констатує Ломакін.
Тим часом американці активно шукають джерела поповнення власного бюджету, що штовхає їх на боротьбу з офшорами. За підрахунками сенату США, через офшори із країни щорічно витікає близько 100 мільярдів доларів податків. Так, у лютому податкове управління США домоглося від швейцарського банку UBS видати інформацію про 250 своїх клієнтів і заплатити штраф у розмірі 780 мільйонів доларів.
Для боротьби з несплатою податків фіскальні органи США використовують не тільки батіг, але й пряник. Так, податкове управління оголосило амністію для тих, хто виведе свої капітали з офшорів і покаже доходи. У такому випадку порушники будуть звільнені від кримінальної відповідальності.
Зараз власникам нелегальних офшорних рахунків загрожує штраф до 150% від суми рахунку. Тим, хто з'явиться з повинною, податкове управління готове запропонувати пільговий штраф до 20% від максимального річного балансу рахунку за минулі 6 років.
Ольга Джелебова
За матеріалами:
Діло
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас