Секрети фонд-шуй — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Секрети фонд-шуй

Фондовий ринок
841
Затяжне падіння
Активи відкритих інвестфондів продовжують дешевшати, хоча ще наприкінці 2008 р. учасники фондового ринку запевняли, що вартість цінних паперів (ЦП) наблизилася до свого мінімального значення. Чисті активи відкритих інститутів спільного інвестування (ІСІ) за січень-лютий 2009 р. зменшилися на 33,13 млн грн. - до 239,89 млн грн. Втрати можна спостерігати, аналізуючи і більш тривалі періоди.
За даними Української асоціації інвестиційного бізнесу, з 29 лютого 2008 р. по 28 лютого 2009 р. вкладення у відкриті ІСІ знецінилися в середньому на 35,59%. У січні найбільших втрат у вартості чистих активів (ВЧА) зазнали такі фонди, як “Парекс Український збалансований фонд” (-9,526 млн грн., або -22,43% за місяць), “Спарта Збалансований” (-2,469 млн грн., або -2,86%), “Класичний” (-2,206 млн грн., або -5,21%). У лютому в трійці фондів, що зазнали найбільших втрат ВЧА, залишилися “Спарта Збалансований” (-7,855 млн грн., або -9,38%) і фонд “Класичний” (-3,570 млн грн., або -8,89%), до яких приєднався “Дельта-Фонд грошового ринку” (-2,147 млн грн., або -46,464%).
Примітно, що найбільші частки (більше 10%) у сукупних активах ІСІ в лютому втримували фонди, серед яких можна побачити і тих, що найбільш активно втрачали ВЧА на початку року. Це “Спарта Збалансований”, “Класичний”, “Парекс Український збалансований фонд”, “Альтус-збалансований”. За даними УАІБ, на 28 лютого поточного року на частку п'яти найбільших ІСІ припадало 72% ВЧА.
Фондовики пов'язують скорочення активів ІСІ із загальним спадом в економіці. У даній ситуації зроблені раніше прогнози часто виявляються занадто оптимістичними і переглядаються залежно від змін у політичній ситуації в країні та в окремих галузях економіки. Проблема полягає в тому, що торговці ЦП поки не можуть визначити, до якого рівня зменшиться обсяг виробництва в різних галузях, а отже, і визначити мінімальні значення вартості акцій. З початку року індекс ПФТС, що відображає динаміку цін на найбільш ліквідні акції українських емітентів, знизився на 42,5% - до 211,89 пункту на 25 березня, що й стало однією з причин подальшого зменшення ВЧА у фондах.
У тому, що наприкінці минулого року більшість учасників ринку говорили про досягнення ринком “дна”, нічого дивного немає, якщо врахувати, що за минулий рік індекс ПФТС упав на 74,3%. Природно, що після значного падіння зростає ймовірність того, що далі ринок падати не буде, проте таких гарантій своїм клієнтам не може дати жодна компанія з управління активами (КУА).
У той же час звітність ІСІ показує, що на початку року на ринку знайшлися КУА, які змогли в умовах затяжної кризи продемонструвати учасникам своїх фондів приріст ВЧА і, відповідно, позитивну прибутковість. Зокрема, у січні кращий результат показали “ТД Україна Збалансований” (активи за місяць виросли на 487,40 тис.грн., або +1,96%) і “СЕБ Фонд грошового ринку” (+20,93 тис.грн., або +1,29%). При цьому у звіті УАІБ підкреслюється, що приріст ВЧА пояснюється збільшенням вартості інвестиційних портфелів фондів, а не надходженням коштів від нових інвесторів. У лютому ж найкращий результат, з погляду приросту ВЧА, продемонстрували фонди “ТАСК Ресурс” (+2723,08 тис.грн., або +182,67%) і “ТД Україна Збалансований” (+502,54 тис.грн., або +1,99%).
У першому випадку такого результату досягнуто завдяки розміщенню паперів фонду, а в другому - внаслідок збільшення вартості інвестиційного портфеля. “У КУА зараз є тільки один спосіб протистояти зменшенню ВЧА - розпродати активи. Але на такому ринку це практично неможливо, - пояснює Олександр Панченко, директор КУА-АПФ “Трійка Діалог Україна”. - Тому зараз позитивну динаміку показують ті фонди, які або заздалегідь розпродали повністю великі пакети акцій зі своїх портфелів, або не інвестували в акції зовсім.” За його словами, маючи в активах вільні кошти, пайові інвестиційні фонди можуть розміщувати їх у короткострокові банківські депозити з високою прибутковістю. “У березні ставки за короткостроковими депозитами становили 50% річних і більше”, - відзначає Олександр Панченко.
Втім, деякі учасники ринку вважають, що різниця в результатах діяльності КУА з управління фондами найчастіше пов'язана з відсутністю єдиної методики оцінки чистих активів ІСІ. “Діюча методика дозволяє кожному фонду рахувати так, як йому зручно. Порівнювати прибутковості різних фондів - абсолютно некоректне завдання”, - вважає Віталій Птіцин, керуючий інвестиційними та пенсійними фондами КУА “КІНТО” .
Токсичні активи
Поки ж найбільшою проблемою для КУА залишаються питання, куди інвестувати кошти, що залишилися, і як наповнити портфель надійними активами. Учасники ринку йдуть різними шляхами. “Що ж до наших фондів, то ми збільшили в їхніх портфелях частки державних облігацій і зменшили частки корпоративних облігацій”, - пояснює Віталій Птіцин. Якщо наприкінці 2008 р. державні облігації продавалися із прибутковістю 20-22%, то за два місяці їхня прибутковість зросла вже до 30-35%. Треба сказати, що в рішенні відмовитися від частини корпоративних облігацій є своя логіка. БІЗНЕС уже не одноразово писав, що на ринку корпоративних облігацій останнім часом назрівають більші проблеми, пов'язані з постійними дефолтами.
Опитані Бізнесом експерти відзначають, що прибутковість корпоративних облігацій у 2009 р. уже майже не збільшувалася, досягши 40-70% ще наприкінці грудня 2008 р. У той же час компанії просто ризикують не одержати заявлену прибутковість, тому що емітент облігацій втратив платоспроможність. “Мова йде про численні технічні дефолти, коли емітентам вдається домовитися з інвесторами про реструктуризацію своїх боргів. Але на ринку вже є приклади і цілком реальних дефолтів”, - говорить Олександр Панченко.
Черговою проблемою стали для КУА і банківські депозити, які раніше розглядалися як найбільш надійний інструмент збереження грошей в умовах падіння фондового ринку. Минулого тижня УАІБ оприлюднила перелік банків, які, за даними Асоціації, відмовляються повертати депозити ІСІ, блокуючи тим самим їхню роботу (про аналогічні проблеми страховиків). Своєрідний “чорний список” був складений на підставі даних, отриманих від КУА, що зіткнулися із проблемами при спробі одержати гроші зі своїх банківських рахунків. У нього ввійшли такі фінустанови, як “Надра Банк”, Укрпромбанк, Київська регіональна дирекція банку “Європейський”, Банк регіонального розвитку, Трансбанк, банки “Фінансова ініціатива” “Київ”, “БІГ Енергія”, “Родовід Банк” і Укргазбанк.
Керуючі компанії, втім, як і страхові, поки не домоглися відчутних результатів у справі повернення коштів з банківських рахунків. “УАІБ, як саморегулююча організація компаній з управління активами інституціональних інвесторів, тільки протягом лютого-березня двічі зверталася до НБУ щодо врегулювання ситуації і проведення спільної наради, - говориться у повідомленні УАІБ. - Однак Нацбанк, посилаючись на велику завантаженість, відмовився від обговорення питань розблокування коштів ІСІ і НПФ низкою комерційних банків, порадивши звернутися за захистом до суду”.
На думку керівництва УАІБ, вимоги до банків від таких інституціональних інвесторів, як ІСІ, недержавні пенсійні фонди (НПФ) і страхові компанії (СК), клієнтами яких є фізособи, необхідно задовольняти в тій же черговості, у якій і вимоги фізосіб - безпосередніх вкладників і клієнтів банків.
Поживемо - побачимо
У сформованій ситуації КУА повертаються до інвестування в акції, вважаючи, що зростання їхньої вартості рано чи пізно відновиться, що компенсує зазнані зараз втрати. “Ми продовжуємо купувати й акції. З одного боку, зараз дуже цікавий час для їхньої покупки внаслідок дешевини, а з іншого боку - акції в даній ситуації, як не дивно, є одними з найменш ризикових паперів”, - говорить Віталій Птіцин. З погляду покупки акцій ситуація, що склалася, дійсно дуже цікава. Криза створює для КУА безліч привабливих інвестиційних можливостей. Дані торгів ПФТС свідчать про те, що акції багатьох підприємств уже впали в ціні нижче номіналу.
Природно, коли зростання ринку відновиться, скупити активи за викидними цінами буде вже неможливо. При цьому фондовики погоджуються, що фундамент для майбутньої високої прибутковості інвестфондів закладається саме зараз. Власне, це штовхає КУА реєструвати нові фонди, орієнтовані на інвестиції в акції, та інвесторів, готових вкладати гроші на кілька років.
Втім, найімовірніше, інвестфондам надалі буде складно залучати у фонди нових інвесторів. У повідомленні інвестиційної компанії “Делфі Капітал”, зокрема, говориться: “Основний урок минулого року для інвесторів полягає у тому, що система пайових фондів недосконала і ризикова внаслідок нерозвиненості фондового ринку України, недостатності нормативної бази регулювання діяльності цих фондів і недостатньої кількості професійних інвестиційних керуючих, здатних ефективно управляти активами клієнтів.” Експерти компанії прогнозують, що роздрібні інвестори в середньостроковій перспективі будуть уникати інвестицій у пайові фонди. Власне, така тенденція може спостерігатися протягом найближчих двох років, якщо на ринку колективного інвестування не відбудеться кардинальних змін. “Ми очікуємо, що протягом наступних двох років більша частина з 404 КУА залишить ринок”, - констатують експерти компанії.
Звітність КУА показує, що за січень-лютий чистий відтік капіталу ринку склав близько 30 млн грн. У такій ситуації КУА приділяють велику увагу роботі з інвесторами, роз'яснюючи їм свої плани і стратегії та намагаючись запобігти подальшому відтоку коштів. У деяких же випадках КУА змушені зупиняти обіг ЦП своїх фондів, якщо мова йде про відкритий ІСІ, або продовжувати термін дії закритих ІСІ. В обох випадках інвестори на певний термін втрачають можливості вивести з фондів свої гроші. Варто визнати, що, намагаючись якось стабілізувати ситуацію, учасники ринку часом виношують досить амбіційні плани. “Сприяти вирішенню складної ситуації могла б розробка НБУ, ДКЦПФР і Держфінпослуг питання про можливості виділення цільового рефінансування банкам для повернення депозитів ІСІ, НПФ, СК”, - говориться в повідомленні УАІБ.
Фондовики погоджуються з тим, що в середньостроковій перспективі на ринку спільного інвестування не варто очікувати позитивних змін. Справа в тому, що обсяг ресурсів для інвестування як у приватних осіб, так і у компаній істотно скоротився. На думку аналітиків, прибутковість інвестицій у фондовий ринок розчарувала інвесторів, що вирішили вкласти кошти в пайові фонди. Говорять за себе і мізерні обсяги торгів ЦП інвестиційних фондів. Олег Морква, генеральний директор КУА “Інеко-інвест”, відзначає: “Четвертим (за обсягом торгів) став ринок інвестиційних сертифікатів компаній з управління активами. 16-19 березня результат торгів інвестиційними сертифікатами в ПФТС склав 47,68 тис.грн., дозволивши даному ринку зайняти в обігу біржі 0,07%. Тижнем раніше торги інвестиційними сертифікатами досягли 62,84 тис.грн., що забезпечило ринку пайових ІСІ 0,09% у тижневій структурі торгів ПФТС”.
Юрій Гусєв
За матеріалами:
Бізнес
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас