Перспектива безвізового режиму між Україною і ЄС зберігається — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Перспектива безвізового режиму між Україною і ЄС зберігається

591
Затвердження Радою Євросоюзу положення про лібералізацію візового режиму в рамках Східного партнерства, а не перспективи безвізового режиму, як це було в проекті документа, не означає, що Україна втратила можливість у майбутньому мати з ЄС безвізовий режим, сказала в інтерв'ю агентству "Інтерфакс-Україна" представник Єврокомісії Крістіана Хоманн у середу.
"Це нічого не змінює і не означає, що Україна зараз втратила це право вибору. Ні. Індивідуальний підхід триває", - відзначила вона, роз'яснюючи можливий вплив на перспективи введення безвізового режиму між Україною і країнами ЄС зміни в Східній політиці, схваленої на останньому саміті, коли замість положення про перспективу безвізового режиму Рада ЄС схвалила положення про його лібералізацію.
Представник Єврокомісії нагадала, що політика Східного партнерства розрахована на шість країн, які перебувають на різному рівні в плані розвитку відносин з ЄС. "В України уже є те, що закладене для інших, тому (для Києва - ІФ) нічого не змінюється. Ми вже ведемо переговори щодо Угоди про асоціацію, у якій є положення, що йдуть далеко вперед у порівнянні з іншими країнами. Усе залежить тільки від індивідуальних досягнень країн-учасниць цієї політики", - підкреслила Хоманн.
За її словами, у той час коли "занадто багато повинно бути зроблено" для того, щоб ЄК почала переговори про зону вільної торгівлі з іншими учасниками Східного партнерства, в України це уже є як "компонент угоди про асоціацію".
"Про це ми вже ведемо переговори. З іншими ми цього ще навіть не почали. Це – комбінація. Ми продовжуємо успішний індивідуальний підхід, який у нас є в Європейській політиці сусідства, і це залишається без змін. Що змінюється, так це те, що ми прагнемо більшого в цьому процесі. Тому ми сказали, що для досягнення прогресу нам потрібно більше грошей", - пояснила Хоманн.
Говорячи про Східне партнерство, представник ЄК звернула увагу на його багатосторонній рівень, покликаний сприяти обміну інформацією, "учити, що повинно бути зроблено". "Якщо ви можете здійснити такого роду відкритий обмін серед усіх цих країн, які все намагаються цього досягти, це може бути додатковою цінністю для співробітництва. Можливо, досвід Вірменії буде корисний Україні або Молдавії. Це – ідея", - підкреслила вона.
Як повідомлялося, 20 березня на саміті ЄС затвердив Східне партнерство, розраховане на шість країн – Україну, Грузію, Вірменію, Азербайджан, Молдавію і Білорусію. Офіційно ініціатива буде почата під час спеціального саміту Східного партнерства, який запланований на 7 травня у Празі.
За матеріалами:
Інтерфакс-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас