Енергія противиться обліку — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Енергія противиться обліку

Енергетика
1149
Енергетики з 1 квітня очікують труднощі з урахуванням електроенергії в побутових споживачів, які будуть використовувати більше 400 квт-г на місяць. Однак відступати нікуди - підвищення ціни струму в перспективі буде охоплювати усе більш широкі верстви населення.
Підвищення тарифів на електроенергію з 1 квітня для населення, що споживає більше 400 квт-г на місяць, спричинить певні організаційно-технічні труднощі, пов'язані з обліком споживаного електрики.
Про це повідомили в одній з вітчизняних консалтингових компаній. "Уся справа в тому, що місячна вартість електроенергії для споживача, що використовував 401 квт-г на місяць, виявиться на 208 грн. більшою, ніж при споживанні 400 квт-г. Тобто вартість одного кіловата в цьому порозі буде рівна 208 грн.", - сказало джерело.
Зокрема, експерти пророкують можливі несумлінні дії з боку споживачів, а також указують на необхідність максимально швидкого впровадження енергопостачальними компаніями відповідних біллінгових програм.
Як повідомили в одному з обленерго, компанія, у першу чергу, має намір організувати в пріоритетному порядку своєчасне зняття показників лічильників у тих абонентів, які використовують 400 і більше квт-г на місяць.
"У перспективі, звичайно, необхідно переходити до програм з дистанційним зняттям показників лічильників у режимі реального часу. Однак дотепер впровадження таких програм для обленерго було економічно невигідним при існуючих тарифах і обсягах споживання електрики населенням", - сказав керівник однієї з енергопостачальних компаній.
Як відомо, НКРЕ з 1 квітня підвищила ціну електроенергії для населення, що використовує більше 400 квт-г на місяць, до 63,55 коп. за 1 квт-г.
За словами голови НКРЕ Валерія Кальченка, такий тариф є економічно обґрунтованим і дозволить в 2009 р. знизити на енергоринку обсяги перехресного субсидування населення промисловістю на 1,5 млрд. грн. Усього в 2009 р. розмір таких дотацій повинен був скласти 14,6 млрд. грн., що в структурі оптової ціни електроенергії на українському енергоринку перевищує 30%.
Згідно з рішенням Нацкомісії, тариф 63,55 коп. за 1 квт-г не буде поширюватися на багатодітні сім'ї і сім'ї із прийомними дітьми, а також не буде застосовуватися до населення в будинках з електроплитами і до побутових споживачів, які використовують електрику для обігріву за умови наявності лічильників диференційованого (тризонного) обліку.
У той же час експерти вказують на недостатню продуманість порядку підвищення тарифів на електроенергію, установленого НКРЕ. Зокрема, певну політичну протидію в регіонах викликає перспектива підвищення тарифів для населення, що проживає в будинках з декількома сім'ями, де використовуються бойлери для нагрівання води.
Також далеко не всі жителі України, що використовують електрообігрівальні установки у своїх будинках, мають лічильники тризонного обліку, що дозволяють вимірювати обсяги споживаної електроенергії залежно від часу доби.
У той же час енергетики відзначають факт зовсім безпідставного, на їхній погляд, зняття обмежень на використання електрики для населення, що проживає в будинках з електроплитами.
Однак як би там не було, усі суперечки на тему підвищення енерготарифів з 1 квітня будуть мати тимчасовий і непринциповий характер, тому що НКРЕ в недалекій перспективі буде змушено знижувати граничний бар'єр 400 квт-г і підвищувати розцінки на струм для більш широких верств населення країни.
Уся справа в тому, що більше 400 квт-г на місяць в Україні споживають тільки 600 тис. абонентів, що становить 3% їх загальної кількості. Ці абоненти використовують 4,6 млрд. квт-г на рік, або 16% загального споживаного населенням обсягу. 84% обсягу, що залишився, поки будуть як і раніше оплачуватися за найбільш низьким в Європі середнім тарифом 2,53 цента за 1 квт-г, що в 2,5 рази нижче від розцінок для промисловості. Так що обленерго все-таки варто завчасно подбати про впровадження біллінгових програм, а українським споживачам настав час звикати до економії електрики.
За матеріалами:
Экономические Известия
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас