Ющенко оскаржить у КС затверджену парламентом дату президентських виборів — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Ющенко оскаржить у КС затверджену парламентом дату президентських виборів

Казна та Політика
1080
Президент України Віктор Ющенко подасть у Конституційний суд подання про конституційність постанови Верховної Ради про призначення чергових президентських виборів на 25 жовтня 2009 року, заявляє заступник голови секретаріату президента – представник президента в Конституційному суді і Центральній виборчій комісії Марина Ставнійчук.
"При вирішенні питання таким неконституційним способом - а для мене немає сумнівів, ознаки неконституційності присутні повною мірою – парламент сьогодні змушує до того, що президент однозначно буде звертатися в Конституційний суд щодо цього питання", - заявила Ставнійчук у середу в Києві.
При цьому замголови секретаріату заявила, що буде пропонувати Ющенкові просити Конституційний суд розглянути дане подання в невідкладному порядку.
Ставнійчук відзначила, що парламент при призначенні дати чергових парламентських виборів "керувався політичною доцільністю", а не безпосереднім виконанням прямих вимог Конституції.
Вона нагадала, що відповідно до частини 6 статті 103 Конституції України, чергові вибори президента можуть бути призначені на останню неділю останнього місяця 5-го року терміну повноважень глави держави.
Ставнійчук підкреслила, що після внесення змін у Конституцію в 2004 році змінилася методологія визначення дати чергових президентських, парламентських і місцевих виборів. Зокрема, за її словами, згідно з даними змінами, дата виборів прив'язана на термін завершення повноважень органу, що обирається, а не до календарної дати, як це було визначено Конституцією до внесення змін.
"На сьогоднішній день парламент, абсолютно ігноруючи методологію, яка чітко зафіксована в Конституції щодо призначення дати виборів, вкотре зайнявся вирішенням питань … політичної доцільності", - підкреслила вона.
"Я в цьому вбачаю зацікавленість діючих парламентаріїв, у першу чергу неможливість призначення позачергових парламентських виборів. Вони, у першу чергу, свої питання вирішували", - заявила Ставнійчук.
Вона підкреслила, що такі підходи Верховної Ради можуть поставити під сумнів нормальне проведення самих виборів.
"Ще 9 місяців до дня голосування, а ви подивіться, як уже політизується це питання, яке має абсолютно правову природу", - сказала Ставнійчук.
Верховна Рада в середу прийняла постанову про призначення чергових президентських виборів на 25 жовтня 2009 року.
За матеріалами:
Інтерфакс-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас