НБУ занепокоєний ситуацією з виконанням банками вимог щодо обов'язкового резервування — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

НБУ занепокоєний ситуацією з виконанням банками вимог щодо обов'язкового резервування

1623
Національний банк України (НБУ) стурбований ситуацією з виконанням банками вимог щодо обов'язкового резервування і закликає керівників кредитно-фінансових установ взяти це питання під особистий контроль, повідомив Нацбанк у листі банкам (№14-011/1523-4816).
"У лютому 2009 року 28 банків (15% від загальної кількості) не дотримувалися порядку формування обов'язкових резервів за звітний період резервування, а 97 банків (52,7% від загальної кількості) допустили 948 випадків порушень щоденного резервування коштів обов'язкових резервів на своєму кореспондентському рахунку в Нацбанку до початку операційного дня", - говориться в документі.
НБУ також закликає топ-менеджмент банків підвищити ефективність роботи з управління активами і пасивами банків.
"Зазначене (щодо ситуації з резервуванням – ред.) є свідченням неготовності окремих банків до ефективного управління своїми активами та пасивами в період кризи, наслідком чого стало невиконання ними вимог щодо дотримання нормативів обов'язкового резервування як за звітний період резервування, так і щодня, що, у свою чергу, свідчить про наявність проблем у роботі менеджменту цих банків", - відзначається в листі.
У листі відзначається, що нормативи обов'язкового резервування є одним з монетарних інструментів, який використовується НБУ для регулювання грошової маси в обігу, і недотримання банками вимог щодо їхнього формування негативно впливає на монетарну стабільність і на стабільність національної грошової одиниці.
У зв'язку з цим НБУ доручив своїм територіальним управлінням підвищити контроль над формуванням банками обов'язкових резервів і якщо буде потреба застосовувати заходи впливу.
За матеріалами:
Інтерфакс-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас