НБУ вирішив відмовитися від використання низки лімітів по відкритих валютних позиціях банків у валюті і банківських металах — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

НБУ вирішив відмовитися від використання низки лімітів по відкритих валютних позиціях банків у валюті і банківських металах

1190
Національний банк вирішив відмовитися від використання низки лімітів по відкритих валютних позиціях банків у вільно конвертованій валюті (Л14-1, Л14-2), неконвертованій валюті (Л15-1, Л15-2) і банківських металах (Л16-1 і Л16-2). Про це говориться в постанові НБУ №107 від 28 лютого, що вступає в силу із 23 квітня.
Ліміт загальної відкритої валютної позиції банку (Л13) НБУ зберіг на рівні не більше 30%, загальної короткої відкритої валютної позиції банку (Л13-2) - на рівні не більше 10%, ліміт загальної довгої відкритої валютної позиції банку (Л13-1) - установив на рівні не більше 20%.
Протягом 60 днів банки повинні привести розміри валютних позицій у відповідність із даними вимогами.
За систематичне (більше двох разів протягом місяця) порушення лімітів відкритої валютної позиції НБУ вирішив обмежувати або припиняти право банків на здійснення окремих операцій.
За окремі випадки порушення лімітів відкритої валютної позиції НБУ вирішив штрафувати банки на суму від 10 тис. гривень до 1% від їхнього статутного капіталу.
Ліміти Л14-1, Л15-1, Л16-1 являють собою співвідношення величин відкритих валютних позицій по валютах або банківських металах (у гривневому еквіваленті) до регулятивного капіталу.
Ліміт Л13 являє собою співвідношення загальної величини відкритої валютної позиції банку по всіх інвалютах і банківських металах (у гривневому еквіваленті) до регулятивного капіталу.
Як повідомляло агентство, відкрита валютна позиція являє собою розбіжність співвідношення вимог і зобов'язань комерційного банку в іноземній валюті.
За матеріалами:
Українські Новини
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас