Європа має намір контролювати рейтингові агентства — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Європа має намір контролювати рейтингові агентства

283
ЄС робить крок до жорсткості регулювання діяльності рейтингових агентств. Депутати Європарламенту ввели відповідальність за несумлінне присудження рейтингів. Чи означає це початок кінця домінування "великої трійки"
Невдоволення роботою рейтингових агентств час від часу проявлялося у фінансовому світі. У Європі, приміром, не дуже любили агентства "великої трійки" - Standard&Poor's, Fitch і Moody's. ЄС навіть всерйоз обговорював ідею створення власного міжнародного рейтингового агентства. Справа в тому, що практично всі лідери за рейтингами - американські компанії. А Комісія із цінних паперів США (SEC) взагалі розглядає ці дані як національно визнану статистику. У підсумку європейцям найчастіше здається, що рейтингові агентства ставляться до неамериканських компаній, та й до держав теж, трохи несправедливо. Втім, до останнього часу в діяльності агентств скандалів, подібних "справі Enron" в аудиторській сфері, не було, тому розбіжності із приводу рейтингів до серйозних наслідків не приводили. Але з початком фінансової кризи маховик знову закрутився з новою силою.
Минулого тижня профільний комітет Європарламенту схвалив законопроект про регулювання діяльності рейтингових агентств. У коментарях до цього документа європейська влада вкрай осудливо озивається про їхню роль під час фінансової кризи, зокрема про дії, що сприяли буму складних структурованих бондів. Прийняття законопроекту, на думку парламентаріїв, уперше в історії Європи передбачає пряме регулювання діяльності агентств. Тепер останніх зобов'яжуть "розкривати інформацію про угоди із клієнтами з питань винагороди і забезпечити ротацію аналітиків для підвищення об'єктивності оцінок". Контроль над рейтинговими структурами буде переданий Комітету європейських регуляторів цінних паперів (CESR).
CESR стане центральним регулювальним органом для рейтингових агентств і одержить більше повноважень, ніж будь-коли. У випадку якщо одна з держав визнає, що агентство порушує правила, вона повинна повідомити CESR, який зобов'язаний буде ініціювати розслідування.
Згущаються хмари над "великою трійкою" і на батьківщині. Американська влада вже неодноразово вказувала на те, що провідні світові рейтингові агентства не попереджали про кризу, що насувається, на ринку іпотечного кредитування. А при розрахунках рейтингів не був врахований той факт, що з $10 трлн. іпотечних кредитів, виданих американськими банками, "проблемними" виявилися $1,3 трлн. 13% неповернення - досить серйозний показник, що не дозволяє тримати рейтинги настільки високо. Тепер, ремствують американці, влада змушена виділяти банкам надзвичайну допомогу.
Поки невідомо, до яких висновків прийде Комісія із цінних паперів і бірж США. Але багато аналітиків сходяться на думці, що вони в кожному разі вплинуть на розклад сил у світовій фінансовій системі. Так чи інакше, але "під роздачу" агентства вже потрапили. SEC направила в усі три провідні рейтингові структури - Moody's, Fitch і Standard&Poor's - листи із проханням пояснити методологію розрахунків і присвоювання рейтингів.
Українці поки протестують проти міжнародних рейтингових агентств переважно "ногами", масово відмовляючись продовжувати договори на підтримку рейтингів. Основним аргументом вітчизняних банкірів стала неможливість виходу в найближчі два роки на західні ринки капіталів, у результаті чого численні рейтинги стають для фінустанов непотрібною розкішшю. Банки, що мають кілька рейтингів міжнародних агентств, воліють тепер залишати один з них, замінивши інші більш дешевим українським.
За матеріалами:
Діло
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас