Президент вніс на розгляд ВР проект закону про внесення змін у Конституцію — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Президент вніс на розгляд ВР проект закону про внесення змін у Конституцію

Казна та Політика
1823
Президент України Віктор Ющенко вніс на розгляд Верховної Ради проект закону "Про внесення змін у Конституцію України" і визначив цей законопроект як невідкладний для позачергового розгляду ВР.
Про це повідомляє прес-служба глави держави.
Законопроект будуть представляти під час підготовки і розгляду у ВР заступник голови Секретаріату президента України - представник Президента України в Конституційному суді України Марина Ставнійчук, заступник голови Секретаріату президента України - представник Президента України у Верховній Раді Ігор Попов і заступник голови Секретаріату президента України - уповноважений Президента України з питань контролю над діяльністю Служби безпеки України Ігор Пукшин.
Так, згідно із законопроектом "Про внесення змін у Конституцію України", Президент пропонує створити двопалатний парламент - Національні збори України. "Національні збори України - парламент України є єдиним органом законодавчої влади. Національні збори України складаються із двох палат - палати депутатів і Сенату", - говориться в законопроекті.
Загальний склад палати депутатів - 300 народних депутатів, які обираються терміном на чотири роки. До загального складу Сенату входять по троє сенаторів, які обираються на шість років в Автономній Республіці Крим, кожній області, місті Києві, а також у громадах, які за статусом прирівняні до області. До складу Сенату також входять колишні Президенти України, крім усунутих з посади в порядку імпічменту.
Народним депутатом може бути обраний громадянин України, який має право голосу. Кожні два роки переобираються по одному сенаторові, вибраному в Автономній Республіці Крим, кожній області, місті Києві, а також у громадах, які за статусом прирівняні до області.
Право затверджувати склад уряду в повному складі Президент пропонує надати Палаті депутатів (одна з палат парламенту). Крім того, Палата одержує право затверджувати програму діяльності уряду; ухвалювати рішення щодо недовіри Кабінету міністрів, про відставку прем'єр-міністра України, інших членів Кабінету міністрів України.
У свою чергу, інша палата парламенту - Сенат - має право: призначати вибори Президента України, вибори депутатів Верховної Ради Автономної Республіки Крим, депутатів обласних, Київської міської, районних рад, рад громад, голів громад; достроково припиняти за поданням Президента України повноваження Верховної Ради Автономної Республіки Крим за наявності висновку Конституційного суду України про порушення нею Конституції України, обласних, районних рад, рад громад, голів громад на підставах, визначених Конституцією України і законом.
У свою чергу Президент України здійснює керівництво в сферах зовнішньополітичної діяльності, оборони та безпеки держави, є Верховним головнокомандуючим Збройних сил України, головою Ради національної безпеки та наділений відповідними повноваженнями.
Як заявила на брифінгу прем'єр-міністр Юлія Тимошенко, ідея створення двопалатного парламенту в Україні суперечить Конституції. Вона відзначила, що двопалатний парламент може існувати тільки при федеральному устрої держави, тоді як Україна є унітарною державою.
Відзначимо, 29 березня ц.р. Президент заявляв, що дострокові парламентські вибори можливі, але за умови зміни виборчої системи і за умови паралельної реформи Конституції. При цьому В.Ющенко вважає неприйнятним ініційований БЮТ проект змін у Конституцію, який передбачає значне збільшення повноважень прем'єра, а також можливість обрання Президента парламентом.
Нагадаємо, раніше Президент уже відзначав необхідність внесення змін у Конституцію України. Він підкреслював, що конституційна реформа в 2004 р. була непродуманою. "Ми створили систему інституцій державної влади, у яких немає противаг", - сказав Ющенко.
За словами прем'єр-міністра України Юлії Тимошенко, українські суспільство і парламент готові до внесення змін у чинну Конституцію. "В 2004 р. ми внесли зміни в Конституцію України, зробивши її більш парламентською республікою. Думаю, що процес удосконалювання Конституції треба продовжити, суспільство і парламент готові до цього", - заявляла вона раніше.
За матеріалами:
РБК-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас