Україна обрала особливий шлях — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Україна обрала особливий шлях

Фондовий ринок
2087
Позитивний тренд на світових ринках, підтримуваний торговцями кілька тижнів, учора перервався - негативні новини спровокували обвал усіх світових майданчиків, а зведений індекс ринків, що розвиваються, впав на 3,9% - рекорд цього року. Український фондовий ринок також відреагував на зовнішній негатив, але впасти йому не дозволили технічні угоди.
Заява міністра фінансів США Тімоті Гайтнера про те, що деяким американським банкам буде потрібна додаткова допомога держави, викликала паніку на ринках країн, що розвиваються. Зведений індекс MSCI Emerging Markets упав на 3,9% - рекордний показник за чотири місяці, скоротивши приріст із початку березня до 14%. Турецький індекс ISE National 100 втратив 3% після того, як стало відомо, що партія прем'єр-міністра країни Реджепа Ердогана набрала на виборах менше голосів - уперше за сім років.
Китайські акції подешевшали в рамках світової тенденції, падіння індексів прискорилося після оголошення провідного виробника алюмінію Aluminum Corp. of China Ltd про очікувані за підсумками I кварталу збитки. Китайський індекс Shanghai Composite просів на 0,7%. Катарський Doha Securities Market опустився на 4,8% через зниження сировинних цін на світових ринках.
При відкритті Dow Jones обвалився відразу на 3,59%, S&P 500 - на 3,41%, а NASDAQ - на 3,14%. Не залишилися осторонь і європейські ринки. На тлі прогнозу Світового банку про скорочення ВВП Росії на 4,5% в 2009 році на 6,37% обвалився індекс ММВБ, а РТС - на 5,3%. Значення FTSE 100 за день опустилося на 3,49%, DAX 30 - на 5,1%, CAC 40 - на 4,27%.
Під цим тиском почалися розпродажі і на українському фондовому ринку. За словами начальника торговельного відділу KBC Securities Ukraine Олексія Волкова, ще на початку торгів поставало питання про те, наскільки глибоко просяде ринок, тому що при відкритті торгів упали котирування практично всіх "блакитних фішок". Активні розпродажі спостерігалися по акціях Укрсоцбанку (-6,83%) і "Укрнафти" (-4,74%). Незважаючи на це, індекс ПФТС виріс на 0,43%, або 0,96 пункту, - до 224,6 пункту. "Очевидно, це було спекулятивне зростання", - вважає брокер ІК Concorde Capital Анастасія Назаренко.
"Ринки, що розвиваються, оперативно реагують на зовнішню кон'юнктуру. На противагу їм український фондовий ринок вариться у власному соку та орієнтується на власні ідеї", - пояснює голова аналітичного відділу ГК ТАСК Андрій Шевчишин.
За словами трейдера ІК "Ренесанс Капітал Україна" Михайла Заводовського, зростання індексу не відображає реальну ситуацію на ринку, оскільки позитивне значення було досягнуто тільки за рахунок однієї угоди з акціями Маріупольського меткомбінату (+25,96% в "індексному кошику"). Обсяг торгів склав 9,1 млн грн, з яких 6,7 млн припало на одну угоду з паперами "Центренерго" (-2,71%).
За матеріалами:
Коммерсант-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас