Китай задумався над своїми доларовими вкладеннями — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Китай задумався над своїми доларовими вкладеннями

Валюта
2825
В умовах погіршення стану світової економіки, знайти спільну мову можуть навіть такі люди, як адепт "відкритого суспільства" Джордж Сорос і голова далекого від лібералізму Національного банку Китаю Чжоу Сяочуань.
Спочатку Сорос запропонував передати права долара розрахунковій валюті МВФ - SDR. Зміст - валюта № 1 не повинна бути в руках однієї країни.
На минулому тижні китайський банкір приєднався до мільярдера. План, викладений Чжоу Сяочуанем, простий. Треба вивести SDR на реальний фінансовий ринок, щоб не тільки країни-боржники могли розплачуватися із МВФ за кредитами, але й корпорації проводили розрахунки між собою.
На цьому тижні ідею обговорять на саміті G20 - як не прислухатися до власника найбільших у світі резервів? США, щоправда, заявили, що перспективам долара ніщо і ніхто загрожувати не може. Та й усі розуміють: у недалекому майбутньому супервалюти не з'явиться, ніхто не хоче ризикувати своїми фінансами.
Просто Пекін дає зрозуміти США: треба зважати на головного кредитора. Якщо вже Китай вклав в американські держоблігації більше $1 трлн, він має право чекати, щоб Вашингтон вів відповідальну політику. Боровся з дефіцитом бюджету, наприклад.
За матеріалами:
Діло
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас